Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 18 septembrie 2008

Fumatul si bolile de inima ameninta potenta romanilor

Fumatul si bolile de inima ameninta potenta romanilor 18 Septembrie 2008, Evenimentul Zilei

Mai bine de 20 la suta dintre barbatii de la noi au probleme cu erectia, dar numai unul din zece ajunge la medic si se trateaza.

In intreaga lume, un barbat din zece are probleme de erectie, in mare parte cauzate de stilul de viata nesanatos, au tras, ieri, un semnal de alarma medicii, cu ocazia Saptamanii Urologice Europene. Pana in anul 2010, se preconizeaza ca, la nivel mondial, vor fi peste 40 de milioane de barbati cu disfunctie erectila.

In Romania, ultimele date arata o incidenta ridicata a unor astfel de probleme: peste 20% dintre romani au dificultati de erectie, ceea ce inseamna doi barbati din zece.

Specialistii au subliniat ca o astfel de problema nu trebuie minimalizata, deoarece se poate asocia cu afectiuni serioase. De exemplu, un barbat cu disfunctie erectila are predispozitie ridicata de a face infarct in cinci ani de la debutul problemei.

Cauza este preponderent fizica

Desi este o problema care se poate rezolva prin tratament si prin inla- turarea factorilor ce o cauzeaza, doar 10% dintre barbatii care au disfunctie erectila se si trateaza.

'Disfunctia erectila se poate traduce prin imposibilitatea de a obtine si/sau a mentine o erectie suficienta pentru realizarea unui act sexual satisfacator', a explicat, ieri, doctorul Sebastian Voinea, medic specialist urolog, la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, specializat in Olanda in disfunctia erectila.

Contrar opiniei generale, disfunctia sexuala este doar in mica parte cauzata de probleme psihice. 'in aproximativ 80% dintre situatii, exista o cauza fizica a bolii: diabet, hipertensiune, abuz de alcool, tutun', a mai explicat medicul Sebastian Voinea.

Medicamentele si dieta echilibrata rezolva problemele

O predispozitie ridicata de a avea probleme de erectie o au si bolnavii de inima. in cazul afectiunilor cardiovasculare, vasele de sange se 'micsoreaza'.

'In zona peniana se pot observa prima data problemele cardiovasculare, deoarece vasele de sange din aceasta zona, de calibru mai mic, sunt primele afectate. O persoana care are pentru prima data o disfunctie erectila are un risc ridicat de a face infarct peste cinci ani', a mai spus doctorul.

Medicii subliniaza ca disfunctia se poate vindeca cu tratament medicamentos si prin inlaturarea cauzei: fumat, obezitate, dieta dezechilibrata.

PREVENTIE

Bolile urologice, tratabile usor in stadii incipiente

Afectiunile prostatei, incontinenta urinara, ca si disfunctia erectila sunt boli care se pot trata cu foarte mare usurinta daca sunt diagnosticate din timp, au explicat medicii prezenti la conferinta de presa dedicata Saptamanii Urologice Europene, care a avut loc ieri. 'Cancerul de prostata este printre putinele tipuri de cancere care se poate diagnostica foarte devreme, cu ajutorul unui marker propriu in sange: antigenul specific prostatei (PSA)', a declarat Ionel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

Afectiunile urologice sunt des intalnite in randul romanilor. 'Un studiu al unei companii farmaceutice realizat in august 2008 arata ca 18% dintre romanii de peste 40 de ani au probleme de incontinenta urinara', a precizat medicul Calin Chibelean, de la Institutul Clinic Fundeni. Medicii le recomanda mai ales persoanelor de peste 40 de ani o vizita anuala la urolog.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: