Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 5 septembrie 2008

NASA: Un roman a inventat un program care identifica persoanele dupa propria umbra

 NASA: Un roman a inventat un program care identifica persoanele dupa propria umbra 05 Septembrie 2008, Antena3

In curand nu ne vom mai putea ascunde. Programe speciale ne vor putea urmari din satelit identificandu-ne dupa ceva la fel de banal precum mersul. Dr. Adrian Stoica, cercetator la laboratorul Nasa, a proiectat un program care proceseaza imaginea umbrei unei persoane si identifica exact identitatea acesteia.

Tehnologia poarta titlul 'analiza stilului de mers' si a luat nastere de la premiza ca este dificil sa-ti modifici stilul de a merge, acesta fiind inca o caracteristica a fiecarui individ in parte. Aplicatiile programului sunt nenumarate, de la monitorizarea si supravegherea criminalilor si infractorilor pana la identificarea teroristilor. Acest program ar putea rula cu ajutorul satelitilor sau al avioanelor de spionaj.

In ultimii ani tehnologia procesarii imaginilor a avansat enorm, dar inca nu se poate identifica un individ folosindu-se o imagine preluata din spatiu. Fotografiile ar fi in primul rand deficitare din cauza unghiului din care sunt preluate. Analiza stilului de mers ofera mai multe informatii prin caracteristica unica a miscarii fiecarei persoane.

Dr Stoica si-a prezentat descoperirea in cadrul unei conferinte pe tema securitatii ce a avut loc in Edinburgh. El a precizat ca programul de calculator cauta si identifica umbra fiecarui individ, efectuand corectii in functie de pozitia soarelui si unghiul din care este facuta filmarea.

Tehnologia este in faza incipienta, putand trece ani buni pana la implementarea acesteia in programele militare, sau ale serviciilor secrete, a relatat revista New Scientist.

Sursa: Antena3

Niciun comentariu: