Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 24 septembrie 2008

Permise de conducere 'cu coduri' - de luna viitoare

Permise de conducere \'cu coduri\' - de luna viitoare 23 Septembrie 2008, Gardianul

Codurile spun daca trebuie sa porti oche­lari, diverse proteze sau daca ai voie sa con­duci doar in anumite zone sau intervale orare

Starea de sanatate - trecuta pe carnet

soferii romani vor avea, pana la sfarsitul acestui an, permise noi. Acestea vor fi in concordanta cu directivele europene in domeniu. Documentele vor contine un cod cu informatii privind starea de sanatate a conducatorului, cu mentiuni privind vederea, auzul sau eventuale boli de care ar suferi acesta. Pe acelasi permis vor fi consemnate date privind masina: tipul transmisiei, sistemul de franare sau de directie. Noile reglementari in domeniu se bazeaza pe Directiva 126/2006 a Comisiei Europene.

'05.05' - soferul trebuie sa fie insotit de alt titular de permis

Spre exemplu, codul 0.1 priveste corectia si/sau protectia vederii. Codul 01.01 arata ca soferul poarta ochelari, 01.02 - lentile de contact, 01.03 - sticla protectoare. Cei care poarta proteza auditiva sau aparat auditiv vor avea mentionat pe permis codul 02, iar codul 03 corespunde celor care folosesc proteza sau orteza pentru membre. in cazul codului 05 este vorba despre conducere cu restrictie. Restrictia la calatoria pe timpul zilei are codul 05.01 (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), codul 05.02 restrictioneaza calatoria pe o anumita raza de la locul de resedinta al titularului, sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, codul 05.03 vizeaza conducerea fara pasageri in habitaclul autovehiculului, iar codul 05.05 permite conducerea doar atunci cand soferul este insotit de un titular de permis de conducere.
Mentiuni speciale se fac si in legatura cu diverse adaptari ale vehiculului, precum cutie de viteze adaptata, schimbator de viteze manual sau automat, cu comanda electronica, ambreiaj adaptat, mecanisme de franare sau acceleratie adaptate, dispozitive de comanda adaptate (faruri, stergator si spalator de parbriz, claxon, semnalizatoare etc.)

Bobocii - primii posesori de permise noi

Astfel de mentiuni erau, deja, prevazute in reglementarile din domeniu stabilite de Ministerul de Interne, dupa ce acestea au preluat o serie de norme europene. Noile permise de conducere vor fi emise incepand cu luna viitoare, procesul incepand in cateva judete si urmand a fi extins in toata tara pana la sfarsitul acestui an. Posesorii de permise valabile nu vor fi nevoiti sa ceara preschimbarea acestora inainte de expirare.
Practic, noile permise vor fi eliberate pe masura ce noi soferi vor trece de examenul pentru dobandirea dreptului de a conduce sau cei care detin deja permise solicita preschimbarea lor.

Politistii de la circulatie spun ca persoanele care vor fi depistate conducand in alte conditii decat cele mentionate in permis vor fi sanctionate. Astfel, spre exemplu, un sofer care trebuie sa poarte ochelari sau proteza auditiva si este depistat in trafic fara respectivele obiecte necesare pentru a sofa in conditii de siguranta va fi amendat. Legislatia urmeaza a fi modificata, in acest sens.

Sursa: Gardianul

Niciun comentariu: