Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 4 decembrie 2008

Hamburgerii va distrug creierul

Hamburgerii va distrug creierul
Click! | 04 Decembrie 2008

Un regim alimentar bogat in grasimi, zahar si colesterol, asa cum este cel bazat pe produse de tip fast-food (produse nesanatoase cu aditivi si indulcitori, pregatite rapid, cum ar fi hamburgerii, cartofii prajiti, anumite dulciuri) favorizeaza aparitia bolii Alzheimer. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de Institutul de cercetari Karolinska, de la Stockholm.

Cercetatorii au analizat comportamentul soarecilor modificati genetic dupa ce au fost hraniti timp de noua luni numai cu alimente bogate in grasimi, zahar si colesterol. 'Examinand creierul acestor soareci am descoperit o modificare chimica similara celei observate la creierul bolnavilor de Alzheimer', a explicat autoarea studiului, Susanne Akterin.

Afecteaza puterea de memorare

Printre schimbarile observate, specialistii de la institutul suedez au remarcat indeosebi o crestere a cantitatii de fosfati, substante care impiedica unele celule sa functioneze normal. Cercetatorii au mai constatat ca o cantitate mare de colesterol din alimentatie reduce prezenta unei proteine din creier, numita Arc, care are un rol insemnat in procesul de memorare.

'Ne-am convins ca un aport masiv de grasimi si colesterol poate afecta mai multe substante din creier, ceea ce ar putea fi una din cauzele aparitiei bolii Alzheimer', a precizat Akterin. S-a demonstrat, deci, o legatura clara intre hrana bazata exclusiv pe produse de tip fast-food (care sunt bogate in grasimi si colesterol) si Alzheimer, boala care afecteaza creierul uman. 24 de milioane din oameni din intreaga lume sufera de aceasta maladie degenerativa a creierului (o forma de dementa la persoanele in varsta).

'E normal ca mintea sa functioneze mai greu!'

In timpul eXperimentului Click!, colegul nostru Bogdan Nicolai a fost monitorizat si supravegheat indeaproape de catre prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetari Alimentare. Astfel, intrebandu-l pe doctorul Mencinicopschi, in legatura cu simptomele regimului, Bogdan a aflat ca aceasta 'incetineala a mintii este un lucru firesc, o reactie normala la acest tip de alimentatie'.

'Organismul lupta impotriva bombardamentului caloric produs de alimentatie. De aceea creierul ramane slab oxigenat si se inregistreaza usoare pierderi de memorie, o mai slaba concentrare si chiar o greutate in gandire', a spus prof dr. Mencinicopschi.

'Fast-food-ul dauneaza grav inteligentei'

Reporterul Click!, Bogdan Nicolai, s-a supus unui eXperiment nutritionist in premiera in Romania, mancand timp de o luna numai de la McDonald's. in conditiile in care numai intr-o zi consuma peste 4.300 de kilocalorii, reporterul nostru a constatat dupa prima saptamana o mult mai slaba putere de concentrare si o rezistenta redusa la efort mental.

'Dupa prima saptamana de alimentatie exclusiva McDonald's, rotitele mintii mi s-au imbibat din plin cu colesterol si au inceput sa ruleze in regim de avarie. Chiar si colegii au sesizat acest lucru', a declarat Bogdan.

Niciun comentariu: