Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 4 decembrie 2008

7 alimente sanatoase devenite 'bombe calorice'

7 alimente sanatoase devenite \'bombe calorice\'
Click! | 03 Decembrie 2008

Pestele, cerealele, iaurtul si alte alimente de baza pot fi foarte sanatoase, pana ajung pe mainile producatorilor. Cu cat aceste alimente sunt mai procesate, cu atat devin mai nesanatoase si pline de conservanti, spun specialistii site-ului livescience.com, citati de HotNews. Mancarea sanatoasa nu are lista de ingrediente si nici E-uri sau aditivi alimentari. Iata cateva dintre produsele sanatoase, dar devenite adevarate 'bombe calorice'.

Cereale

Originar din Asia, ceaiul verde e deja cunoscut in lume pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine. Daca in China si Japonia ceaiul verde e cea mai consumata bautura, pe langa apa, in Europa si SUA situatia nu e la fel de buna. Majoritatea occidentalilor nu agreeaza gustul ceaiului, drept pentru care producatorii de bauturi profita de acest lucru si isi vand produsele, pline de zahar si conservanti.

Ceai verde

Cerealele adevarate, precum graul, orzul si ovazul, au fost pe vremuri cea mai importanta hrana a omenirii. Producatorii de mancare au deturnat sensul cuvantului 'cereale'. Adaosul mare de zahar, siropuri si conservanti alimentari fac din cereale un desert ambalat in pungute de plastic. Daca cerealele mai sunt invelite si in ciocolata sau miere, atunci e clar ca sunt incarcate cu aditivi si coloranti.

Paine feliata

In cantitati mici, painea este un aliment sanatos, continand mai mult calciu decat orezul, fibre si este bogata in magneziu. Painea adevarata este alcatuita din faina si apa, cu un varf de sare si drojdie. Cea existenta pe piata, feliata si ambalata frumos in pungi de plastic, contine in plus zahar, sirop de porumb si o multime de alte ingrediente. Are un termen de valabilitate foarte mare si este una dintre principalele cauze ale obezitatii si diabetului.

Supe instant

Supa e excelenta pentru o nutritie sanatoasa. Gatita din zarzavaturi si legume, cu adaos de carne slaba, supa ramane un aliment hranitor si revitalizant. insa, tot mai multi oameni au ajuns sa apeleze la supele instant din lipsa de timp. Desi sunt usor de preparat, aceste supe nu sunt sanatoase. Contin un numar mare de grasimi periculoase, sodiu si conservanti artificiali. O cana de supa instant contine aproximativ 1.000 mg de sare, iar aceasta cantitate e imensa, in conditiile in care doza zilnica maxima este de 2.000 mg de sare.

Popcorn

Floricelele de porumb, facute in casa, sunt bogate in fibre si destul de sarace in calorii daca sunt preparate in ulei putin saturat, si au putina sare. Popcornul comercializat contine insa zahar, sare si grasimi care tripleaza numarul de calorii. Daca mai este preparat si la cuptorul cu microunde, atunci popcornul reprezinta un adevarat pericol pentru organism, din cauza listei interminabile de ingrediente nesanatoase.

Iaurt cu fructe

Iaurtul e considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, fiind bogat in proteine, potasiu, magneziu si vitaminele B2 si B12. Contine o serie de bacterii necesare digestiei, ajutand la mentinerea microflorei din intestine si la intarirea imunitatii. Cu timpul insa, fabricantii de iaurturi au uitat de rolul acestuia in alimentatie si au incercat sa-l faca mai gustos, folosind aditivi alimentari, fructe si mult zahar. De aceea, produsele vandute in intreaga lume, sub denumirea de iaurt, nu sunt decat deserturi din lapte si fructe, fara nici o valoare nutritiva. Mai sanatos e sa cumperi iaurt simplu si sa adaugi singur fructele.

Pizza

Este incadrata la categoria 'junk food' de majoritatea consumatorilor occidentali. insa, ceea ce ei nu stiu este ca pizza gatita dupa 'le-gile' italiene este mult mai gustoasa si sanatoasa. Marile lanturi de fast-food au inlocuit ingrediente proaspete cu unele ieftine ce contin conservanti, comercializand o pizza plina de calorii si substante care nu fac bine organismului.

Niciun comentariu: