Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 15 decembrie 2008

Tatii dau sexul copiilor

Tatii dau sexul copiilor
Cotidianul | 15 Decembrie 2008

Barbatii cu frati sunt programati sa faca baieti, iar cei cu surori sunt conditionati genetic sa aduca pe lume fetite, arata un studiu recent.

Genele tatilor influenteaza sexul copiilor, arata inca un studiu al oamenilor de stiinta britanici. Astfel, barbatii cu mai multi frati au sanse mai mari sa conceapa baieti, pe cand cei cu mai multe surori sunt mai predispusi sa faca fetite.

In cadrul cercetarii au fost analizati 927 de arbori genealogici, ale caror radacini coboara pana in jurul anului 1600 si care contin informatii despre mai bine de 550.000 de persoane din America de Nord si Europa.

'Am demonstrat ca sansele de a avea baieti sau fetite sunt determinate de structura genetica a tatilor. De cealalta parte, in cazul femeilor nu a fost identificata o legatura intre numarul de frati si surori si sexul viitorilor copii', a declarat Corry Gellatly de la Universitatea Newcastle, citat de sciencedaily.com.

In conditiile in care femeile le transmit invariabil copiilor cromozomul X, barbatii sunt cei care 'decid' sexul acestora, inzestrandu-i fie cu un al doilea cromozom X, caz in care rezulta fete, fie cu un cromozom Y, in urma caruia se va naste un baiat.

Desi rata de natalitate in cazul celor doua sexe e de aproape 50%-50%, ceea ce inseamna ca, in ansamblu, barbatii transmit in mod egal cromozomi X si Y, oamenii de stiinta au banuit de ceva vreme ca in cazul cuplurilor balanta se inclina in favoarea baietilor sau a fetelor.

Pentru a explica acest fenomen, pana acum au fost inaintate explicatii precum perioadele ciclului menstrual al femeilor sau calitatea lichidului seminal, insa studiul cercetatorilor de la Newcastle aduce dovezi serioase privind rolul pe care il joaca factorii genetici in acest sens.

Totusi, nu s-a putut inca deslusi modul in care genele influenteaza sexul viitorilor copii, noteaza BBC Online.

Niciun comentariu: