Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 5 decembrie 2008

Taxa auto, marita de trei ori

Taxa auto, marita de trei ori
Cotidianul | 05 Decembrie 2008

Industria auto mai primeste un ajutor din partea guvernului: cresterea de trei ori a taxei de poluare pentru autoturismele second-hand.

Guvernul a majorat ieri de trei ori taxa de poluare la masinile rulate. Decizia a fost luata la numai patru zile de la alegeri si reprezinta o idee a sefului executivului, Calin Popescu-Tariceanu, care a anuntat in urma cu doua zile, in cadrul unei vizite la centrul Renault de la Titu, ca executivul ar putea lua in discutie majorarea taxei. Oficiali din cadrul unor institutii ne-au declarat ca anuntul facut de primul-ministru i-a luat prin surprindere, avand la dispozitie o singura zi sa pregateasca o noua baza de calcul.

Prin aceasta decizie, autoritatile romane vor sa puna bariera la importul de masini second-hand si sa convinga populatia sa achizitioneze autoturisme noi. 'S-a decis majorarea de trei ori a cuantumului taxei de poluare pentru toate autovehiculele inmatriculate pentru prima oara in Romania. Ordonanta reia, totodata, masura adoptata de guvern pentru masinile Euro 4, respectiv scutirea de la plata pentru toate autovehiculele noi inmatriculate atat in Romania, cat si in celelalte state UE, dupa 15 decembrie', a afirmat Camelia Spataru, purtator de cuvant al guvernului.

UE ne tine inca in asteptare

Guvernul nu a primit inca un raspuns de la Comisia Europeana privind masura adoptata in urma cu doua saptamani de scutire de la plata taxei de poluare a masinilor Euro 4 cu o capacitate cilindrica mai mica de 2.000 de cmc.


In ceea ce priveste masinile rulate, decizia guvernului face ca la unele masini rulate taxa de poluare sa depaseasca chiar si pretul de achizitie al acestora. Spre exemplu, pentru un Volkswagen Golf, cu motor de 1.600 cmc, categoria Euro 2, si o vechime de 9-10 ani, taxa de poluare auto era de 1.400 de euro. Triplata, aceasta ajunge la 4.200 de euro, adica mai mult decat ar costa masina. Un Golf din 1997 costa 3.000-3.500 de euro. Masinile cu o varsta mai mica de sapte ani raman inca acceptabile.

Spre exemplu, taxa pentru un autoturism Opel Vectra, cu vechime de 6-7 ani, motor de 1.600 cmc, categoria Euro 3, dupa standardele de emisii europene va ajunge la 1.800 de euro, o suma mai mare si decat taxa de prima inmatriculare (inlocuita la 1 iulie 2008), care era de 1.100 de euro. Un astfel de automobil poate fi achizitionat cu 5.000-6.000 de euro din targurile auto.

Anuntul premierului in urma cu doua zile i-a pus pe multi romani pe drumuri. Unii care sperau ca noul guvern va renunta la taxa auto au dat iama la Registrul Auto Roman pentru inmatriculari. Numai in judetul Prahova s-au prezentat, ieri, peste 200 de persoane, majoritatea la volanul unor masini Euro 2 si 3 aduse din strainatate.

Niciun comentariu: