Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 10 martie 2009

Mancati peste cu spor, pentru un scor superior

Mancati peste cu spor, pentru un scor superior
Romania Libera | 10 Martie 2009

Cel putin la suedezi, devii destept cat ai zice peste! Adolescentii de sex masculin care la varsta de 15 ani mananca peste cel putin o data pe saptamana vor dispune, la varsta majoratului, de capacitati cognitive superioare celor care au consumat peste mai rar. Este concluzia unui studiu realizat in Suedia pe aproape patru mii de tineri si publicat in editia curenta a revistei Acta Paediatrica.

Consumul de peste o data pe saptamana a fost suficient pentru a imbunatati, cu 6% in medie, scorul combinat al inteligentei verbale si vizual-spatiale. In cazul adolescentilor care la 15 ani mancau peste de doua ori pe saptamana, acest spor de scor aproape s-a dublat, la 11 la suta.

Cercetatori de la Universitatea Gothenburg au comparat raspunsurile date, la varsta de 15 ani, de 3.972 tineri, cu scorurile de intelegenta obtinute trei ani mai tarziu, la recrutarea in armata. S-a observat o legatura clara intre consumul frecvent de peste si inteligenta masurata la majorat, spune profesorul universitar Kjell Toren, unul dintre autorii studiului. Potrivit profesorului Toren,'aceste rezultate sunt semnificative pentru ca studiul se refera la intervalul 15 - 18 ani, iar realizarile educationale din aceasta perioada a vietii pot determina intreg viitorul persoanei respective'.

Studii mai vechi au demonstrat ca prezenta pestelui in alimentatie poate contribui la dezvoltarea neurala a copiilor de pana la 2 ani, reduce pericolul deteriorarii capacitatilor cognitive incepand de la varsta mijlocie si este benefic sugarilor ai caror mame au mancat peste in timpul sarcinii. Este insa pentru prima oara ca s-a realizat un studiu de asemenea dimensiuni, pentru a determina efectul consumului de peste asupra adolescentilor.

Mecanismul biologic exact care are ca rezultat cresterea inteligentei nu este clar, teoria cu cei mai multi adepti fiind aceea ca acizii grasi polinesaturati care se gasesc in carnea de peste au un efect pozitiv asupra performantei cognitive - arata profesorul Kjell Toren.

Pestele contine acizi grasi omega-3 si omega-6, despre care se stie ca se acumuleaza in creierul fatului. Exista si alte teorii, care pun accentul pe proprietatile vasculare si antiinflamatorii ale acestor acizi grasi, precum si rolul lor in neutralizarea proteinelor reglatoare numite citokine, care pot afecta sistemul imunitar.

Pentru a izola efectul consumului de peste, colectivul de cercetatori a luat in calcul o serie intreaga de alte variabile, cum ar fi apartenenta etnica, situarea geografica, nivelul de educatie al parintilor, nivelul de trai al adolescentului, cat de des face exercitii fizice si greutatea corporala.

Cercetatorii suedezi isi propun sa afle, intr-un nou studiu, daca acest efect al consumului de peste depinde de ce fel de peste se mananca - de exemplu, peste slab, consumat sub forma de 'fish fingers' (batonase crocante din file de peste, prajite in ulei) - sau peste gras, ca somonul.

Niciun comentariu: