Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 10 martie 2009

Pentru un post mai usor, inlocuiti carnea cu ciupercile!

Pentru un post mai usor, inlocuiti carnea cu ciupercile!
Click! | 10 Martie 2009

A inceput cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox, postul Pastelui. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chis, expert in medicina traditionala indiana, ne spune cu ce putem inlocui carnea din alimentatia noastra, pentru a nu ne simti slabiti si fara energie.

Multi oameni spun ca nu se simt satui daca nu mananca deloc carne la o masa. Aceasta e mai degraba o prejudecata, avand in vedere ca, obiectiv, carnea nu are o capacitate mare de hranire. Desi e bogata in grasimi saturate si contine, in consecinta, foarte multe calorii, carnea se digera foarte greu, o mare parte a acestor calorii fiind consumate de organele digestive.

Mai mult, excesul de proteine din alimentatia cu carne formeaza cantitati mari de uree in ficat si acid uric in sange care presupun un efort suplimentar din partea rinichilor si cresc riscul de calculoza urica si guta. De asemenea, proteinele din carne cresc riscul de aparitie a leziunilor vasculare, atat la rinichi, cat si la arterele coronare si ale membrelor inferioare.

De aceea, perioada postului reprezinta o oportunitate sa ne obisnuim organismul cu o alimentatie fara carne, folosind alte produse bogate in proteine. Ciupercile, de exemplu, sunt o excelenta sursa de nutrienti. in compozitia lor, glucidele se combina cu proteinele intr-un raport optim. Prin comparatie, carnea nu contine glucide si e mai saraca in proteine decat ciupercile.

Ciupercile contin multe minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, cupru), substante organice (zaharuri, proteine, lecitina), acizi organici (tartric, malic, citric), oligoelemente si numeroase vitamine. Sunt alimente alcalinizante, cu alte cuvinte, pot fi folosite pentru a calma arsurile la stomac aparute dupa consumul de alimente cu aciditate ridicata.

Pauza de carne ajuta silueta

Postul poate fi si un aliat de nadejde al siluetei. Specialistii spun ca, fara carne, pierdeti mai usor kilogramele in plus. Daca v-ati propus sa intrati la cura, este inutil sa inlocuiti laptele integral (3% grasime) cu lapte degresat (1,8 %), atat timp cat chiar si cea mai slaba carne pe care o consumati (de vita) are 18 % grasime, iar carnea slaba de porc are 20% grasime. De aceea, cel mai simplu, ar fi sa renuntati la carne.

Iata de unde va puteti lua proteinele

Totalul de proteine necesare pe zi e de 0,75 g/kg, ceea ce inseamna ca un adult cu greutatea de 70 kilograme are nevoie de 52 g de proteine. Acestea sunt alimentele cu un continut ridicat de proteine:

- algele 70%
- soia 35-40%
- ciupercile, anumite branzeturi tari 30-35%
- lintea, mazarea, arahidele, untul de arahide, graul incoltit, drojdia de bere, parmezanul 25-30%
- fasolea, migdalele, vinetele, alunele, cascavalul 20-25%
- ouale 18%, nucile, graul, ovazul, secara si alte cereale 13-15%

Niciun comentariu: