Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 10 martie 2009

Ce e bine sa mancam seara

Ce e bine sa mancam seara
Evenimentul Zilei | 09 Martie 2009

Daca nu va puteti culca cu stomacul gol, alegeti mancaruri usoare, cum sunt lactatele, salatele si supele de legume.

Nutritionistii va invata sa lasati masa de seara dusmanilor. Totusi, daca va treziti in mijlocul noptii pentru a da iama in frigider, este mai bine sa nu va culcati cu stomacul gol. Ce puteti face este sa alegeti mancaruri usoare, care ingrasa mai putin. Puteti consuma o salata, lapte, branza de vaci, iaurt, o supa de legume sau o ciorba usoara de pui, un grepfruit, o banana.

Feriti-va in schimb de prajeli, deoarece sunt nesanatoase si va in - greuneaza digestia. O alta recomandare este sa mancati fara paine si sa evitati pastele, pentru ca sunt deosebit de calorice si au amidon. Carnea nu este nici ea prea indicata pen - tru mesele de seara, fiind bogata in proteine, substante care se digera greu.

Nu mancati dupa ora 20.00

Ar fi bine ca masa de seara sa nu depaseasca ora 20.00, spun nutri tio - nistii. 'Cei care incalca adesea aceasta regula sunt tinerii, care muncesc de dimineata pana seara si obisnuiesc sa sara peste masa de pranz', a observat medicul nutritionist Aurelia Zugravu, lector la Facultatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila', din Bucuresti. Saritul peste mese duce la aparitia 'mancatului compulsiv' si este calea sigura spre obezitate, spun specialistii.

'Mancarea este cea mai la indemina recompensa pentru frustrarile de peste zi. Am intalnit persoane care, din cauza stresului, ajungeau sa manance pana nu mai puteau sa respire', isi aminteste medicul nutritionist. Pentru a ajunge la senzatia de satietate, mancati incet si lasati hrana sa se aseze in stomac.

Rontaiti nuci si alune in drumul de la serviciu spre casa

Pentru a nu ajunge la foamea compulsiva, nutritionistul va recomanda sa faceti tot posibilul pentru a nu sari peste masa de pranz, iar in drum spre casa sa consumati cateva alune, fistic ori cateva nuci, pentru a va mai taia din pofta de mancare. Acestea contin grasimi sanatoase, care ajuta creierul si inima, reducand din numarul de calorii de la cina. 'Masa de seara nu trebuie sa reprezinte mai mult de 20% din necesarul zilnic de calorii', mentioneaza medicul nutritionist.

Relaxati-va mai degraba cu iaurt decat cu floricele si bere

Un alt sfat pe care vi-l dau medicii este sa va feriti de tentatia floricelelor facute la cuptorul cu microunde si a berilor baute pentru relaxare. 'Flori celele au grasimi trans, sunt toxice si va pricopsesc cu o multime de calorii. Alcoolul este si el deosebit de caloric', atrage atentia nutritionistul Aurelia Zugravu. Specialistul spune ca o bere echivaleaza cu continutul caloric al unei paini. Daca simtiti nevoia sa va relaxati, mai indicat este un iaurt cu fructe: 'Dar si mai bun este unul fara fructe, care nu contine arome'.

Niciun comentariu: