Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 30 aprilie 2009

Care sunt cele mai sanatoase dulciuri

Care sunt cele mai sanatoase dulciuri Click! | Astazi

Copilul tau este un mare devorator de dulciuri si parca si tie iti fac cu ochiul iepurasii de ciocolata. Evita insa deserturile concentrate si alege un fruct proaspat sau o prajitura facuta in casa.

Dulciurile, pe cat sunt de gustoase, pe-atat de mult dauneaza sanatatii, daca le mananci in fiecare zi, in cantitati mari. Asta pentru ca ingredientul principal al acestora este zaharul, considerat de nutritionisti 'un rau necesar'.

Rau, pentru ca are multe calorii si necesar, deoarece creierul are nevoie de zahar pentru stimularea memoriei si a capacitatii de concentrare. in plus, alimentele care contin zahar stimuleaza productia de serotonina la nivelul creierului, ceea ce creeaza buna dispozitie, reduce starile depresive si te ajuta sa ai un somn odihnitor.

Cantitatea admisa de zahar: 60 grame

Totusi, pentru a preveni cresterea in greutate, obezitatea si complicatiile care iau nastere de aici, specialistii atrag atentia ca nu trebuie sa depasim 50-60 grame de zahar pe zi. Este o cantitate foarte mica, tinand cont ca dulciurile nu sunt singurele alimente bogate in zahar. Acesta se gaseste si in paine, in sosuri, in cerealele pentru copii, in bauturile racoritoare.

Grasimile 'rele', risc de cancer

Zaharul nu este singurul element daunator din compozitia dulciurilor concentrate. Un alt ingredient cel putin la fel de daunator este margarina, care contine grasimi hidrogenate. Persoanele care mananca astfel de dulciuri prezinta un risc crescut de cancer. Deserturile care, in loc de margarina, au unt cresc nivelul colesterolului 'rau' in sange si consumul lor in cantitati mari atrage complicatii precum hipertensiunea arteriala si riscul de infarct.

Deserturi fara E-uri

Nutritionistii sunt de parere ca, daca nu suferi de diabet zaharat si daca ai o greutate normala, putine dulciuri nu‑ti fac rau. insa nici persoanele sanatoase nu ar trebui sa opteze pentru cele din comert, cu multe E-uri si cu zahar din belsug. Sunt de preferat deserturile alcatuite din diverse combinatii de fructe proaspete, salate de fructe, eventual fara frisca, si prajiturile cu fructe preparate in casa.'

Iaurturile cu fructe

Sunt un desert ideal, mai ales la micul dejun. Atentie insa, sunt de evitat iaurturile cu fructe din comert, deoarece au E-uri. Mai bine adauga fructe intr-un iaurt natural.

Ciocolata neagra sau cu lapte?

Nutritionistii au cazut de acord: ciocolata nu este chiar atat de rea pe cat s-a crezut. Este vorba, totusi, de ciocolata neagra, cu o concentratie cat mai mare de cacao si cu cat mai putin lapte si zahar.

Tort sau tarta cu fructe?

Prajiturile facute in casa, mai ales cele cu fructe, reprezinta una dintre cele mai sanatoase variante de desert. Evita pe cat posibil tortul cu crema.

Niciun comentariu: