Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 30 iunie 2009

De ce mancaruri sa te feresti in restaurant

De ce mancaruri sa te feresti in restaurant Gandul | Astazi

Pizza pufoasa, paste cu sos de smantana, sushi, prosciutto cu pepene galben, tiramisu sau mousse de ciocolata - sunt cateva dintre alegerile 'bune” sau 'rele” pe care le putem face la restaurant. Medicii nutritionisti ne sfatuiesc cum sa facem alegeri sanatoase, in functie de specificul restaurantului.

Fara tiramisu si lasagna, la italieni

Atunci cand optati pentru o masa la un restaurant cu specific italienesc, puteti comanda paste pe baza de sos tomat, legume la gratar, minestrone (supa de legume), peste si carne, carapaccio de vita sau peste, prosciutto cu pepene galben, mozzarela capresse sau chiar o pizza, dar cu blat subtire. Daca nu puteti rezista fara desert, optati pentru o inghetata - este dulcele cel mai putin periculos pentru silueta, sustin medicii nutritionisti.

'Trebuie evitate pastele cu sos de smantana ori lasagna, pestele si fructele de mare prajite, pizza pufoasa sau quatro formaggi, calzzone, osso bucco sau tiramisu”, ne recomanda dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Sa nu uitam ca o lingura de smantana cu doar 12% grasime are 50 de calorii, iar o portie de branza cu mucegai (50 de grame), intrebuintata la pizza quatro formaggi, numara 170 de calorii. in plus, alegeti pizza cu blatul cat mai subtire, ca sa faceti 'economie” de paine.

La restaurantul chinezesc, evitati paneurile

Daca va plac preparatele chinezesti, puteti comanda sushi si sashimi, supe, carne, peste si legume gatite direct la masa, pe plita incinsa sau in tigaie. 'Faceti alegeri bune si cu legume la vapori, orez brun fiert, creveti si fructe de mare picante ori tofu (branza de soia)”, spune medicul Bilic. in schimb, incercati sa evitati tempura (legume si peste pane), sosurile dulci de amidon sau vin de orez, orezul si legumele prajite, vita sau porcul cu sos dulce-acrisor. Cel mai indicat este ca, atunci cand preparati carne, sa nu folositi ulei, ci sa gatiti cu apa, vin, bere sau sos de rosii.

Mizati pe fructe de mare in bucataria franceza

Desi par apetisante, 'foietajele, foie-gras-ul, sosurile cu smantana, bagheta cu unt, maioneza, carnea prea mult gatita (3-4 ore), branzeturile si mousseul de ciocolata sunt exemple de 'asa nu', atunci cand va aflati la un local cu specific frantuzesc”, recomanda nutritionistul. Puteti alege, insa, salate pe post de aperitiv, supe-crema, legume la vapori (mai ales, sparanghel), scoici si fructe de mare sau peste. Scoicile sunt bogate in fier, iar o portie de fructe de mare (100 de grame) numara doar 150 de calorii.

Carnea la gratar, preparatul-vedeta la restaurantul spaniol

In situatia in care optati pentru un restaurant spaniol, puteti servi salate, legume si carne la gratar, gazpacho (supa rece), fructe de mare si peste. Sunt de evitat carnea, pestele si fructele de mare prajite, paella (cantitati mari de orez) si alte tipuri de salamuri sau carnati (chorizo).

Din bucataria araba: tabouleh

'La fel, carnea tocata si prajita sau humusul (pasta de naut), specifice restaurantelor arabesti, ar putea fi inlocuite cu tabouleh (salata de patrunjel), salata de vinete, frigarui de vita si de berbec”, adauga medicul nutritionist Mihaela Bilic. De asemenea, specialistul ne recomanda sa nu cumparam carne gata tocata nici pentru acasa, ci s-o preparam singuri, din pulpa foarte slaba.

Desi, in mod normal, mesele in oras pot fi un mijloc mai la indemana de a ne respecta dieta, pentru ca trebuie sa ne multumim cu portia din farfurie sau cu ritmul in care sunt spatiate felurile de mancare, specialistii atentioneaza ca pot exista si aici capcane - 'portii supradimensionate, carne asa-zisa la gratar care, de fapt, este prajita in ulei, sosuri care nu stim ce contin, salate cu dressingul deja amestecat, painea cu unt de la inceputul mesei ori paste, cartofi si legume aparent banale, dar care sunt pline de grasime si, culmea dezastrului, masa tip bufet suedez, la care poti sa mananci oricat, in baza unui pret fix”, spune medicul. De aceea, specialistul ne sfatuieste sa solicitam ospatarilor ca salatele sa aiba sosul separat, legumele si carnea la gratar sa nu fie unse cu ulei, ciorba si supa sa fie degresate, fructele fara frisca sau ciocolata, iar zaharul de la cafea inlocuit cu indulcitori. 'Incercati sa lasati in farfurie 10% din continut - veti face o economie de 100 de calorii. In plus, nu comandati niciodata portii big sau large, extrasosuri sau extratopinguri', conchide dr. Mihaela Bilic.

Aceasa stire a fost preluata de pe Gandul.

Niciun comentariu: