Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 9 decembrie 2009

Soc fiscal: Microintreprinderile vor plati impozit de 16% in 2010

Soc fiscal: Microintreprinderile vor plati impozit de 16% in 2010 Money.ro (Ionut Tudorica) | Astazi

Impozitul de 3% pe venitul microfirmei va fi eliminat de la 1 ianuarie, deoarece Codul fiscal ii da termen de valabilitate pana la 31 decembrie 2009. Restul prevederilor raman.

Microintreprinderile vor plati de la la 1 ianuarie 2010 un impozit pe profit sau pe venit de 16%, deoarece impozitul redus pe venit, de 3%, 'expira' la 31 decembrie 2009, potrivit Codului fiscal pe 2010, publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

'Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009', arata articolul 107 al Codului fiscal valabil pentru 2010.

Modul in care vor fi impozitate microfirmele in 2010 a fost confirmat si de Gabriel Biris, avocat in pe probleme de fiscalitate la Biris& Goran.
'Impozitul de 3% va disparea in 2010. Este sigur. Ordonanta de modificare a Codului fiscal care va fi aplicata de la 1 ianuarie a fost adoptata si nu contine acest impozit redus', a spus consultantul fiscal pentru MONEY.ro

Impozitul minim, sau 'forfetarul', ramane in vigoare si in 2010.

Pentru a beneficia de statutul de microintreprindere (care de anul viitor, prin eliminarea microimpozitului pe venit, nu mai prezinta nici un avantaj palpabil) firma trebuie sa aiba venituri de maximum 100.000 de euro pe parcursul unui an fiscal si sa provina din alte activitati decit consultanta si management, in proportie de peste 50%. De asemenea, trebuie sa aiba maximum noua angajati.

Potrivit regimului fiscal al microintreprinderii, din baza impozabila se scad, veniturile din variatia stocurilor, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor si veniturile din provizioane.

De asemenea, se scad veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. Totodata, se mai scad din baza impozabila veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.

La inceputul acestui an, in Romania erau inregistrate circa 400.000 de microintreprinderi platitoare de impozit redus pe venit. Numarul acestora a scazut insa foarte mult dupa introducerea impozitului minim. O cifra oficiala a 'victimelor' acestui impozit nu exista inca.

Aceasa stire a fost preluata de pe Money.ro.

Niciun comentariu: