Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

sâmbătă, 17 mai 2008

Alimentatia omului sanatos

Cancerul, infarctul, hipertensiunea, colesterolul care ne infunda arterele, toate sunt cauzate de alimentatia gresita. Nu mai este o noutate ca a fi sanatosi presupune sa ne hranim cu cat mai multe alimente naturale, crude si cat mai putine alimente preparate termic.
Nu este greu, schimbati-va treptat obiceiurile, nu va cere nimeni ca peste noapte sa deveniti un impatimit al salii de fitness si vegetarian pe deasupra. Renuntati la mancaruri grase, mezeluri, iar fiecare pranz sa aiba alaturi o salata de sezon.

PIRAMIDA ALIMENTARA
O alimentatie sanatoasa respecta modelul piramidei alimentare, care arata proportia dintre diferite grupe alimentare care alcatuiesc mesele de-a lungul unei zile. Baza piramidei alimentare este reprezentata de cartofi, paine integrala, fulgi de cereale, paste fainoase, orez - ele fiind elementul principal al fiecarei mese. Legumele, zarzavaturile, fructele - sunt urmatoarea treapta. Ele sunt principala sursa de vitamine si saruri minerale. Continutul bogat in fibre vegetale asigura o digestie buna. Laptele si produsele lactate Ð reprezentand etapa urmatoare - sunt sursa de proteine, vitamine si minerale dar contin si grasimi saturate, motiv pentru care se recomanda produsele degresate. Carnea, pestele si produsele leguminoase ( fasole, linte, soia ) se recomanda in aceeasi proportie ca si preparatele lactate. Grasimi, uleiuri, zahar - varful piramidei - se recomanda a fi reduse cat se poate de mult.
COMBINATII ALIMENTARE
Pentru a nu ne ingrasa, sau, ideal, pentru a ne pastra silueta dobandita cu greutate, e bine sa respectam cateva reguli importante privind asocierea alimentelor. Carnea se consuma numai cu salate de cruditati si nu o asociati cu paine, cartofi, orez, paste fainoase, branza. Branza si ouale se consuma asociate cu legume si zarzavaturi crude sau preparate la aburi. Proteinele nu se asociaza intre ele : oua, branza, carne, peste. Fructele se consuma doar pe stomacul gol si ideal ar fi sa consumati fructe de sezon. Inlocuiti untul cu margarine vegetale, zaharul cu miere si eliminati, pe cat posibil, dulciurile rafinate. Pestele este recomandat in locul carnii, iar carnea de pui este preferata celei de porc. Nu doar pestele si carnea sunt surse de proteine. Exista alimente de origine vegetala care au un continut mare de proteine: algele marine, soia, lintea, mazarea, nucile, alunele. Se recomanda consumul a 15 -20 g de fibre zilnic, cantitate suficienta pentru scaderea colesterolului din sange.
NUMARUL CALORIILOR
Numarul caloriilor de care are un om nevoie zilnic difera in functie de sex si de tipul de activitate desfasurat. Intr-un fel trebuie sa manance o femeie care sta acasa si altfel un muncitor in constructii. Alcatuiti-va astfel mesele: micul dejun trebuie sa asigure 25 Ð 30 % din numarul de calorii zilnice, pranzul, 40 Ð 45 % din numarul de calorii, iar cina, 15 Ð 20 % din caloriile zilnice necesare. Gustarile ar fi bine sa fie astfel alese incat sa furnizeze doar 15 % din caloriile zilnice.
DE NELIPSIT
Pentru pastrarea sanatatii, trebuie sa adoptam o alimentatie echilibrata, axata pe proteine usoare (peste, lapte, oua ) si completata cu fructe, legume, cel putin trei portii. Nu uitati de cei 2 litri de apa pe zi. Surse de proteine : peste, carne de pasare, branza, iaurt, oua, soia, fasole, linte, masline, ciuperci, alge marine. Surse de hidrocarbonati, cei care ne furnizeaza energie de-a lungul intregii zile sunt orezul, cerealele, pastele fainoase, dovleacul, morcovii, cartofii, sfecla si fulgii de cereale.

Niciun comentariu: