Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

sâmbătă, 17 mai 2008

Cum sa ai rezultate excelente la fitness

Sportul este tolerat diferit de femei şi bărbaţi, astfel încât antrenamentele ar trebui elaborate diferenţiat, susţin cercetătorii. Ei spun că orele de mişcare făcute în comun nu sunt la fel de eficiente, deoarece corpul reacţionează diferit la mişcare. Femeile şi bărbaţii se diferenţiază în ceea ce priveşte metabolismul şi funcţionarea diferitelor organe în timpul activităţii fizice, astfel încât antrenamentele ar trebui elaborate ţinându-se cont de aceşti factori. Cercetătorii spun că sportul ar trebui să fie un medicament care trebuie administrat în doză şi intensitate diferită, în funcţie de sex, pentru a avea efectele scontate.

Stratul de grăsime, factor de luat în seamă
Se pare că sportul „lucrează” diferit şi la persoanele care îl practică pentru a pierde kilogramele în exces. Specialiştii spun că organismul femeilor reacţionează mai greu la mişcare decât cel al bărbaţilor, de aceea ei slăbesc mai repede prin sport. Apoi, contează şi nivelul de grăsime din organism, deoarece persoanele care au un indice mai ridicat slăbesc mai uşor decât celelalte. În plus, femeile au mai puţină nevoie de carbohidraţi decât bărbaţii, dar ele slăbesc mai uniform decât aceştia. Totuşi, pentru pierderea kilogramelor în exces, femeile trebuie să aibă antrenamente de mai lungă durată şi, dacă se poate, mai diversificate, de la înot până la aerobic şi dans. De cele mai multe ori, la bărbaţi funcţionează un singur tip de antrenament, efectuat cu regularitate.

Există diferenţe şi la capitolul rezistenţă

Diferenţierea se face şi în funcţie de reacţia diferitelor organe la efortul fizic. Femeile au inima mai mică, dar estrogenul o protejează de eventualele atacuri de cord din timpul antrenamentelor prea intense. Apoi, faptul că plămânii femeii sunt mai mici duce la o rezistenţă mai limitată a intensităţii exerciţiilor fizice, demonstrată şi de faptul că femeile respiră de mai multe ori decât bărbaţii, pentru acelaşi tip de antrenament.

Pe viitor, specialiştii vor să studieze mai în amănunt reacţia organismului la mişcare, luându-se în considerare şi alţi factori, cum ar fi vârsta, sănătatea organsimului şi toleranţa la anumite tipuri de exerciţii.

Niciun comentariu: