Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 22 mai 2008

Alimente care calmeaza durerile

Studii realizate de cercetătorii din întreaga lume au scos la iveală faptul că alimentele nu numai că ne potolesc foamea şi ne protejează de anumite boli, dar unele pot chiar calma durerile. Astfel de alimente sunt cireşele, portocalele, soia, piersicile, sparanghelul, kiwi sau afinele. Trebuie, însă, specificat că aceste alimente nu sunt capabile să îndepărteze durerea persoanelor care suferă de afecţiuni, precum artrită sau fibromialgie. De exemplu, în cazul artritei reumatismale durerea vine din răspunsul inflamatoriu al organismului.

Pentru micşorarea durerilor date de această afecţiune este recomandată o dietă care să micşoreze stratul adipos. Un organism cu un nivel scăzut de grăsime ajută la calmarea durerilor date de artrită. În acelaşi timp, există alimente care pot creşte inflamaţia. Printre aceste alimente se află ciocolata, ouăle, vinul roşu, cafeaua, ceaiul sau băuturile carbogazoase.

Supraponderabilitatea - o cauză a durerilor cronice

Specialiştii nu recomandă o dietă anume pentru calmarea durerilor produse de inflamaţii, însă este bine să se elimine alimentele care pot potenţa aceste procese. În urma studiilor s-a observat că, în cazul anumitor pacienţi, un aliment este chiar cauza durerii, fie ea de spate sau de madibulă. Totuşi, există dureri cronce care nu pot fi ameliorate prin alimentaţie. Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, au declarat că evoluţia unei dureri cronice nu poate fi prezisă.

Sunt cazuri în care durerea reacţionează favorabil la schimbarea dietei şi cazuri în care nu apare nici o schimbare sau se poate înregistra o înrăutăţire a situaţiei. De multe ori, există şi cauze mult mai periculoase ale acestor dureri. Ceea ce este sigur este faptul că o dietă bazată pe fructe şi legume ajută, în primul rând, prin faptul că are loc o pierdere importantă a stratului adipos. Astfel, scheletul osos trebuie să suporte o greutate mai mică, iar inflamaţiile apar mai greu. Este ştiut că una dintre principalele cauze ale durerilor cronice este supraponderabilitate sau obezitatea.

Pentru ca o dietă să fie eficientă, trebuie însoţită de odihnă

În acelaşi timp, este foarte periculos ca un pacient să ducă o dietă în zona extremului. Deşi se urmăreşte scăderea în greutate, se poate ajunge oricând la anorexie, care este o afecţiune gravă ce poate pune în pericol viaţa unui om. De aceea, cercetătorii recomandă celor care vor să urmeze o dietă să nu renunţe la grăsimea obţinută din peşte, pentru că aceasta aduce multe beneficii. Pentru ca durerea să dispară sau să se diminueze, dieta trebuie „asociată” şi cu odihnă. O dietă care să lupte cu durerile cronice trebuie să fie formată din ulei de măsline, multe legume, cereale integrale şi sucuri naturale. Trebuie să se evite consumul de făina albă şi zahăr.

Niciun comentariu: