Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 22 mai 2008

Gras sau slab – metabolismul este similar

Rata metabolismului se referă la numărul de calorii arse în timpul zilei pentru funcţionarea de bază a corpului (de exemplu, funcţionarea inimii şi a plămânilor). Cercetătorii americani au efectuat măsurători pentru a constata cum diferă rata metabolismului de la individ la individ. Prima descoperire a fost aceea că supraponderalii consumă mai multe calorii din cauza faptului că au organele interne mai dezvoltate şi o masă corporală mai mare. Însă, dacă se păstrează proporţiile, oamenii graşi şi cei slabi au o rată metabolică similară.

Diferenţele mari apar între persoanele foarte grase şi cele cu foarte mulţi muşchi. Se ştie că muşchii au nevoie de mai multă energie pentru a funcţiona. În concluzie, oamenii cu o masă musculară dezvoltată au o rată metabolică mai mare. Cercetătorii au mai descoperit faptul că supraponderalii au impresia că mănâncă mult mai puţin decât în realitate. Tocmai de aceea, supraponderalii spun că mănâncă foarte puţin, dar tot iau în greutate. Câţiva voluntari au fost rugaţi să scrie pe hârtie ce au mâncat în timpul zilei. Astfel, cercetătorii au constatat că toţi voluntarii au notat mai puţine alimente. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că pentru supraponderali mâncatul a devenit un reflex.
Cercetătorii au mai atras atenţia asupra pilulelor de slăbit. Deşi se spune că aceste pilule măresc metabolismul, rezultatele lor nu au fost dovedite. Singurele substanţe care au un efect concret sunt cofeina şi nicotina. Însă, acestea cresc tensiunea arterială şi au efecte adverse foarte dăunătoare organismului. Cea mai bună cale pentru arderea grăsimilor sunt exerciţiile de tip cardio (înot, alergat, mers pe bicicletă), sporturile de echipă (fotbal, baschet, paintball) şi evitarea sedentarismului.

Niciun comentariu: