Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

sâmbătă, 17 mai 2008

Rabdare la curele de slabire!

Odată cu venirea primăverii, începem să ne facem probleme cu kilogramele în plus. Şi pe bună dreptate. Obezitatea la copii şi tineri poate duce, în timp, la afectarea organelor şi la apariţia unor afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul, dischinezii biliare, ateroscleroză, cardiopatii. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, vă vorbeşte astăzi despre riscurile acumulării kilogramelor în plus.

Obezitatea constă într-un surplus ponderal de aproximativ 25% din valorile normale vârstei, sexului şi înălţimii pacientului. Sunt mai mulţi factori care favorizează apariţia obezităţii, cel mai important fiind abuzul alimentar, lăcomia. 90% dintre obezi declară cu seninătate:

“Eu nu mănânc mult, şi totuşi mă îngraş”. Obezilor nu li se pare că mănâncă mult pentru că ei sunt veşnic flămânzi, pofticioşi, lacomi. Un alt motiv al apariţiei obezităţii este predispoziţia genetică. Există în lume o incidenţă tot mai crescută a obezităţii în familie.

De asemenea, dereglările endocrine reprezintă o cauză a obezităţii, iar acest tip este însoţit şi de tulburări neurovegetative. Scăderea ponderală în curele de slăbire este lentă. În funcţie de pacient se pot da jos până la 8 kg în 15 şedinţe (efectuate de-a lungul a 3 săptămâni).

Ceea ce trebuie imprimat pacienţilor este răbdarea de care trebuie să dea dovadă atunci când se ajunge la momentul “prag”. În curele de slăbire apare la un moment dat fenomenul de stagnare a greutăţii, caracterizată printr-o perioadă în care nu se întâmplă nimic. Nici nu scad, dar nici nu se îngraşă.

Această perioadă poate dura de la o săptămână până la 6 săptămâni. Este perioada cea mai grea de acceptat şi de trecut. Tocmai aici intervine rolul reflexoterapiei, care induce starea de bine şi de relaxare, de linişte interioară, permiţând pacientului să treacă mai uşor peste această perioadă mai deprimantă.

Pentru a obţine greutatea pe care o dorim, de obicei se lucrează pe o peri-oadă mai lungă care diferă de la caz la caz. Schema aplicată este de 15 şedinţe zilnice, după care se face o reevaluare. Următoarele şedinţe se distanţează în timp, treptat, şi se ajunge la o şedinţă pe săptămână până se obţine greutatea dorită. După aceea urmează perioada de menţinere a greutăţii, care se poate întinde între 6 luni şi un an şi jumătate, individualizat.

171198_2foto.jpg Scăderea ponderală se poate obţine prin diminuarea aportului caloric în limitele la care nu apare înfometarea, adăugând un sistem de detoxifiere care scoate rapid o parte din surplusul de grăsimi şi săruri nefolositoare. Dieta trebuie să conţină multe salate din fructe şi legume, în special cele de sezon.

În paralel se efectuează şedinţe de reflexoterapie, care echilibrează energetic organismul, induce un somn odihnitor, înlătură constipaţia şi induce o stare de bine din punct de vedere psihic prin echilibrarea neurovegetativă. Zilnic, se recomandă mişcare (gimnastică, înot) sau o oră de mers pe jos în ritm susţinut.

Niciun comentariu: