Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

sâmbătă, 17 mai 2008

Imbatranirea ar putea fi intarziata

Tot mai mulţi oameni de ştiinţă spun că îmbătrânirea este „programată” undeva la nivelul genelor, dar că am putea încetini acest proces dacă învăţăm cum funcţionează acest procedeu. Ei cred că îmbătrânirea nu este chiar inevitabilă, bazându-se pe faptul că multe specii de vieţuitoare rămân neschimbate ca aspect în decursul anilor. Totuşi, oamenii sunt fiinţe multicelulare, care trec prin diferite procese de-a lungul timpului, fapt care face dificilă controlarea îmbătrânirii. Se pare că particularităţile stilului de viaţă au contribuţii semnificative asupra proce­selor care au loc la nivel celular, astfel încât schimbări însemnate pot interveni în încetinirea „programului” de îmbătrânire.

Sunt gene care funcţionează mai bine cu mai puţine calorii

Reducerea caloriilor, promo­vată doar ca etapă în procesul de scădere ponderală, ar putea avea beneficii mult mai însemnate.

Specialiştii au observat că animalele obligate să trăiască cu circa 30 la sută de calorii mai puţine decât de obicei au dezvoltat o rezistenţă la multe dintre bolile specifice bătrâneţii şi au trăit cu 30 până la 50% mai mult decât restul. În ultimii 15 ani, specialiştii de la Harvard au descoperit o familie de gene care beneficiază din plin de reducerea aportului zilnic de calorii, dezvoltându-se în compuşi activi. Cercetările sunt departe de a se fi încheiat, medicii fiind interesaţi de descoperirea biologiei îmbătrânirii şi a modului în care alimentaţia influenţează acest aspect.

Beta carotenul, vitaminele E şi C, cei mai puternici antioxidanţi

Antioxidanţii ar putea avea un rol mult mai important decît se crede. Cum oxidanţii distrug celulele şi accelerează procesul îmbătrânirii acestora, specialiştii cred că mărirea cantităţii de antioxidanţi ar putea face acest proces reversibil. Cei mai puternici astfel de compuşi sunt vitamina E, vitamina C şi beta carotenul. Deşi studiile făcute pe persoanele care şi-au mărit aportul zilnic de antioxidanţi au fost dezamăgitoare, specialiştii cred că soluţia s-ar putea afla în sistemul de antioxodanţi specific fiecărui corp.

În procesul de îmbătrânire are o influenţă şi nivelul de insulină din organsim, specialiştii arătând că un control constant al acestuia ar putea creşte speranţa de viaţă cu câţiva ani. Deşi cei mai mulţi oameni de ştiinţă susţin că tinereţea veşnică ar putea fi dobândită în viitor, acest lucru ar putea fi posibil dacă se lucrează mai întâi la nivel interior, celular, şi apoi la cel exterior.

Niciun comentariu: