Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 22 mai 2008

Meloterapie - Creierului ii place muzica

A asculta muzică în fiecare zi ar putea contribui la o mai bună recuperare după un accident vascular cerebral, susţine un studiu finlandez publicat în revista Brain.

Potrivit cercetătorilor finlandezi, pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ar trebui să asculte muzică una-două ore zilnic şi ar putea beneficia de o mai bună recuperare. Efectele pozitive ale muzicii asupra stărilor de anxietate, depresie şi durere sunt demonstrate de o serie de studii, care ar fi valabile şi în cazurile de schizofrenie, demenţă, inclusiv autism.

Totuşi, recentul studiu al cercetătorilor finlandezi demonstrează în premieră avantajele muzicii în cazul pacientului ce a suferit un AVC, subliniază Teppo Särkämö de la Centrul de Cercetare a Creierului din Helsinki. Muzica ar putea contribui la stimularea pacienţilor exact în momentele cruciale când creierul încearcă să facă situaţiei: tulburări de vorbire, de atenţie, de mişcare, provocate de accidentul cerebral.

Muzica este o metodă ieftină, uşoară şi plăcută care s-ar putea asocia cu alte terapii recomandate pacientului spitalizat mai multe săptămâni, perioada în care este inactiv într-un salon.

Rezultate

Studiul a fost efectuat pe un lot de 54 de pacienţi cu AVC în zona emisferei cerebrale drepte sau stângi. Pacienţii au fost selectaţi între martie 2004 şi mai 2006 şi au beneficiat de îngrijirile medicale obişnuite. Specialiştii finlandezi spun că e important ca muzica să fie ascultată imediat după spitalizare, atunci când modificările la nivelul creierului pot fi deosebite. După trei luni de la AVC, tulburările de vorbire s-au redus la 60% dintre pacienţii care au ascultat muzică.

Niciun comentariu: