Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 26 iunie 2008

Aliatii bronzului sanatos

morcovi
209
Morcovii, spanacul, caisele ne protejeaza pielea de radiatiile nocive ale soarelui. Daca mincam zilnic fructe si legume colorate, vara aceasta vom avea pielea ciocolatie si sanatoasa.
Prin expunerea la soare, in piele sint generati radicali liberi, vinovati in proportie de 70% de imbatrinirea pielii. De aceea, un grup de nutritionisti italieni au alcatuit un top al fructelor si legumelor capabile sa neutralizeze efectele nocive ale radiatiilor solare si sa ne ajute sa obtinem un bronz sanatos.
provitamina A. Criteriul clasificarii in acest top a fost cantitatea de betacaroten (provitamina A) din fructe si legume. Provitamina A este cunoscuta in primul rind pentru efectul de stimulare a acuitatii vizuale. insa provitamina A are efecte benefice si asupra pielii. Ea favorizeaza producerea in epiderma a pigmentului numit melanina, care ne protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete, prevenind imbatrinirea precoce si cancerul cutanat.


Incontestabil, pe primul loc in topul fructelor si legumelor care ne ajuta sa ne bronzam sanatos se situeaza morcovul, care are cea mai mare cantitate de betacaroten la 100 de grame (1.200 de micrograme). Morcovul este urmat indeaproape de spanac si de ridiche, ambele cu jumatate din continutul de betacaroten al morcovilor. Urmeaza caisele, salata verde, pepenele galben si telina, ardeiul gras, rosiile, piersicile, pepenele rosu, fructele de padure si ciresele.
ANTI-AGING. insa nu doar de betacaroten avem nevoie ca sa obtinem un bronz sanatos, ci si de vitaminele C si E. Lipsa vitaminei C din dieta are drept consecinta pielea uscata, palida, lipsita de prospetime.

Niciun comentariu: