Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 28 iulie 2008

Chinezii falsifica varsta gimnastelor inaintea Olimpiadei

Chinezii falsifica varsta gimnastelor inaintea Olimpiadei 28 Iulie 2008, Cotidianul

In Romania, Daniela Silivas, Alexandra Marinescu si Gina Gogean au dezvaluit ca datele lor de nastere au fost modificate pentru a putea participa la competitii inainte de 1989.

'China va face jocurile la Beijing. Ei investesc milioane si miliarde de dolari pentru a organiza Jocurile Olimpice. Acum nu credeti ca vor face tot posibilul sa aiba si un avantaj din asta? Cu siguranta ca da', declara cu putin timp in urma fostul antrenor al loturilor feminine de gimnastica ale Romaniei si Statelor Unite, Bela Karoly. si iata ca asiaticii nu vor sa-l contrazica pe fostul tehnician si provoaca primul scandal la Beijing, inainte cu doua saptamani de startul Jocurilor.

Doua dintre componentele lotului feminin de gimnastica al Chinei, He Kexin, favorita la titlul olimpic in concursul de la paralele, si Jiang Yuyuan sunt banuite ca nu ar avea varsta minima permisa pentru a participa la Olimpiada: 16 ani.

Acuzele au fost lansate atat de ziarele din China, cat si de Federatia Americana de Gimnastica sau de fanii acestui sport, care afirma ca cele doua sportive au numai 14 ani. in incercarea de a contracara aceste acuzatii, federatia chineza de specialitate a publicat in 'New York Times' pasapoartele gimnastelor. Asta insa nu a convins pe nimeni. 'Nu este o practica noua. Varsta este un lucru usor de schimbat intr-o tara autoritara, pentru ca aici guvernul are sub control actele oficiale. Este insa dificil de demonstrat ca gimnastele chineze sunt mai tinere decat e scris in pasaport. Practic e imposibil. Modificarile sunt facute de experti', spune Bela Karoly.

Anul acesta, intr-un ziar din China care prezenta biografia sportivilor, He aparea ca ar avea 14 ani, prea tanara pentru JO. 'The Times' a gasit, de asemenea, doua inregistrari oficiale in care data de nastere a lui He este 1 ianuarie 1994. intr-un registru, publicat in 2007, cu datele de nastere ale gimnastelor chineze - acum blocat in China, dar vizibil pe Google, He apare ca fiind nascuta in 1994.

Acelasi an este trecut in dreptul gimnastei chineze si pe o lista oficiala a unui concurs in Chengdu, programat in 27 ianuarie 2006. Data care apare in pasaportul sportivei, emis in februarie 2008, este insa cu totul alta: 1 ianuarie 1992. in aceeasi situatie se afla si Jing, care, conform pasaportului, este nascuta pe 1 octombrie 1991.

In alte inregistrari oficiale de la concursuri, data de nastere a sportivei este 1 octombrie 1993. Federatia Internationala de Gimnastica s-a sesizat in acest sens, dupa ce a citit materialele aparute in presa. 'Noi am auzit zvonurile si am trimis imediat o scrisoare forului chinez. Acestia ne-au trimis copiile pasapoartelor, unde totul pare in regula. Asta era tot ce puteam face noi', a declarat secretarul general al FIG, Andre Gueisbuhler.

Modificarea varstei este o practica des intalnita in tarile comuniste. Romania a apelat si ea, inainte de 1989, la astfel de metode. Retragerea majoritatii componentelor echipei medaliate cu aur la JO de la Los Angeles, din 1984, a creat un gol ce trebuia umplut rapid. FRG a gasit solutia: falsificarea varstei. Daniela Silivas a fost imbatranita fictiv cu 2 ani pentru a concura la Europenele si Mondialele din 1985.

'Eu sunt nascuta in 1972, dar in pasaportul federatiei apaream cu anul de nastere 1970. Aveam 13 ani atunci cand mi-a fost modificata varsta. Cine ma intreba pe mine atunci daca sunt de acord sau nu? stiam ca se va afla candva', spune Dana Silivas. Alte doua gimnaste de top din Romania, Alexandra Marinescu si Gina Gogean, au dezvaluit ca si ele s-au numarat printre sportivele carora li s-au falsificat pasapoartele.

Canoe pentru Basescu

Sportivii romani, care vor participa la Jocurile Olimpice de la Beijing, s-au intalnit sambata la Izvorani atat cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cat si cu seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. 'Aveti in spate o istorie scrisa cu mult aur, argint si bronz. Aveti 82 de medalii de aur, 88 de medalii de argint si 114 medalii de bronz.

Am convingerea ca, dupa aceasta Olimpiada, zestrea de medalii a Romaniei se va imbogati prin efortul si daruirea dumneavoastra', a declarat Traian Basescu, acesta primind din partea antrenorului Ivan Patzaichin o canoe in miniatura. Cea mai mare parte a delegatiei, care cuprinde sportivi si 61 de oficiali, a decolat ieri spre Beijing.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu: