Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 30 iulie 2008

Diana Mocanu: 'Daca nu era renta viagera, muream de foame'

Diana Mocanu: \'Daca nu era renta viagera, muream de foame\' 30 Iulie 2008, Cotidianul

Antrenoare la CSM Braila, fosta dubla campioana olimpica la natatie este retribuita lunar cu 4.600.000 de lei vechi.

Retrasa din activitatea sportiva la numai 21 de ani, eroina Jocurilor Olimpice de la Sydney, Diana Mocanu, a ales sa se dedice antrenoratului. Nu a avut de ales, intrucat ofertele de munca nu au fost prea numeroase. 'Daca nu era renta viagera, muream de foame', este declaratia-soc, pe cat de trista, pe atat de socanta, care vine din partea unei duble campioane olimpice.

'M-au uitat cu totii. Din cand in cand sunt chemata la cate o festivitate, mi se inmaneaza un trofeu, iar a doua zi toata lumea uita de mine', spune 'Pinguinul', care antreneaza la clubul din Braila, acolo unde a invatat si ea tainele inotului.

'Invat sa inoate copii care abia au renuntat la colac. Din cauza unui litigiu intre liceul sportiv din oras si club risc insa sa raman somera', spune Diana Mocanu.

Din punct de vedere financiar, pierderile nu ar fi prea insemnate, fosta campioana olimpica fiind retribuita lunar cu numai 4.600.000 de lei vechi. 'Am terminat facultatea, asa ca voi avea parte de o marire de salariu. Voi lua lunar 6 milioane de lei', spune ironic Diana.

Daca federatia de natatie a dat-o uitarii dupa retragere, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman s-a oferit sa o 'ajute'. 'Mi-au oferit un post pentru care trebuia sa fiu retribuita cu 12 milioane lunar. Aveam si cazarea asigurata la hotel Sport. Viata in Capitala este insa extrem de scumpa. Cu ce dadeam pe benzina si pe mancare, trebuia sa mai vin cu bani de-acasa. Astfel ca am fost nevoita sa refuz oferta Comitetului Olimpic', a mai spus Diana Mocanu.

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a precizat ca fosta campioana ar fi beneficiat de cazare gratuita la hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv 'Lia Manoliu' si ca ar fi fost introdusa in programul COSR de reconversie profesionala, unde i s-ar fi oferit posibilitatea de a-si dezvolta si perfectiona pregatirea profesionala. Braileanca a absolvit anul acesta Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bacau, lucrarea ei de diploma fiind notata cu 10.

Palmares

La varsta de 16 ani, Diana Mocanu a cucerit doua medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney, la 100 metri spate si 200 metri spate. Braileanca a cucerit si un titlu mondial in 2001, la Fukuoka, la 200 metri spate. inaintea acestor performante, Diana Mocanu a castigat medalia de bronz, in 1999, la CE de la Istanbul si trei medalii de argint si una de bronz la CE de la Helsinki, in 2000. Conform legii sporturilor, performantele sunt recompensate cu o renta viagera de circa 30 de milioane de lei vechi lunar.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu: