Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 1 august 2008

Vitamina C scade glicemia

Vitamina C scade glicemia 01 August 2008, Jurnalul National

ACTIUNE - Fructele si legumele crude regleaza nivelul zaharului in singe
Vitamina C din citrice, macese, coacaze, varza rosie, patrunjel intervine in asimilarea zaharurilor, reducind riscul de diabet.

Suplimentarea dietei cu legume si fructe crude bogate in vitamina C din fructe reduce riscul de diabet zaharat cu 62%. Argumentele sint oferite de un studiu efectuat la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) si publicat in revista Archives of Internal Medicine. Doctorul Anne-Helen Harding a urmarit obiceiurile alimentare a 21.000 de barbati si femei din Marea Britanie, timp de 12 ani. Subiectii au fost impartiti in cinci grupe, in functie de consumul de fructe si legume crude si de nivelul vitaminei C in singe. in timpul studiului au fost descoperite 735 de cazuri noi de diabet zaharat. S-a dovedit ca persoanele cu nivelul cel mai mare de vitamina C in singe prezinta un risc mai mic cu 62% de a suferi de diabet decit cele care au un nivel scazut al acestei vitamine.

DOZE. 'Dieta bogata in fructe si legume asigura aportul necesar de vitamina C si in plus previne diabetul. Vitamina C este un antioxidant puternic, care intervine in asimilarea glucozei si previne cresterea glicemiei', arata dr Anne-Helen Harding si colegii sai. Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60-70 mg. Suplimentarea vitaminei C este recomandata si pentru stimularea imunitatii contra bolilor cronice si infectioase. In asemenea situatii, dozele de vitamina C pot ajunge pina la 1.000 mg zilnic. in cazul vitaminei C nu exista risc de hipervitaminoza, surplusul fiind eliminat intotdeauna din organism. Necesarul de vitamina C este asigurat daca mincam zilnic kiwi, portocale, lamii, macese, varza rosie, hrean. 100 g kiwi contin 90 mg vitamina C, aceeasi cantitate de portocale - 50 mg, grepfrutul - 40 mg, varza rosie - 55 mg, conopida - 60 mg.

CONSERVE. Nutritionistii atrag atentia asupra continutului de vitamina C din conserve sau compoturi. in conserve se gaseste doar vitamina C de sinteza adaugata in prealabil. Dar aceasta nu are efectul de reglare a metabolismului zaharurilor, cum se intimpla in cazul vitaminei C naturale. In privinta compotului, 100 g compot de ananas contin 9 mg vitamina C, iar ananasul crud furnizeaza 25 mg vitamina C. Merele crude contin 12 mg vitamina C/100 g, compotul de mere - doar 2 mg.

Continut: Vitamina C
- Macese 1.500 mg - Ardei iute 250 mg - Hrean 200 mg - Coacaze 200 mg - Patrunjel 150 mg - Urzici 120 mg - Lamii 80 mg - Conopida 60 mg - Varza rosie 55 mg - Portocale 50 mg - Grepfrut 40 mg - Mandarine 30 mg - Ananas 25 mg - Mere 12 mg (la 100g de aliment)

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: