Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 10 septembrie 2008

'Apocalipsa' se amana pentru octombrie

Apocalipsa se amana pentru octombrieCeea ce trebuia sa fie un pas inainte in progresul stiintific al omenirii, acceleratorul de perticule LHC, este intampinat cu suspiciuni si frici, multi temandu-se ca va duce la "sfarsitul lumi".
Cel mai mare accelerator de pareticule din lume, LHC ( Large Hadron Collider), care va fi lansat astazi, a starnit o serie de cotroverse intre oamenii de stiinita. Imensul dispozitiv de sub granita Frantei cu Elvetia, construit de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN), i-a speriat pe unii cercetatori care considera ca din cauza acestuia o gaura neagra va inghiti Pamantul, dar oamenii de stiinta de la CERN anunta ca de abia in octombrie vor avea loc primele ciocniri de particule.

"Lumea va lua intr-adevar sfarsit astazi, dar numai pentru ca intelegerea noastra asupra mecanismelor care o fac posibila se va imbogati considerabil si se va schimba radical odata cu lansarea LHC", a declarat Lucian Ancu, doctorand roman la Universitatea Nijmegen, din Olanda, potrivit Cotidianul.

"Astazi puteti fi martorii pornirii unei masini care va schimba fata lumii asa cum o stim. De aceea merita sa stati cu ochii pe acest proiect. Nu din frica unui iminent sfarsit al lumii, ci din bucuria de a fi martori la un moment care va revolutiona stiinta de astazi", a precizat el.

De la fricile intemeiate pe explicatii stiintifice s-a trecut la teorii adaptate la profetii mayase si scrierile lui Nostradamus care prevesteau intr-un catren: "Fugiti, fugiti din Geneva cu totii (...) Raza contrapozitiva o sa va extermine pe toti". "Nimic nu se va intampla timp de patru ani. Dupa acest interval, o raza de lumina va tasni din Oceanul Indian si nimeni nu va fi in stare sa explice fenomenul", a declarat Rossler, un chimist german ajuns la pensie. "Atmosfera se va transforma radical, viata va lua sfarsit. Va fi fum si foc, la fel cum scrie in Biblie", a mai spus chimistul.

Primele teste ale celui mai mare experiment din istorie au avut loc in luna august cand pentru doua saptamani protonii au fost introdusi numai intr-o parte a acceleratorului, astazi insa protonii vor circula in intregul aparat, iar cercetatorii vor vedea cum se comporta acestia intr-un mediu asistat.

"Vrem sa testam daca aparatul functioneaza ca un tot unitar, iar astazi vom vedea cum se comporta particulele in intregul aparat. Dupa aceasta, mai avem mult de lucru pana cand experimentul va incepe", sustine profesorul american James Pilcher, unul dintre membrii echipei americane care participa la experiment, citat de cotidianul Adevarul.

Reconstituirea Big Bangului are ca scop explicarea cum din particula "Higgs Boson", intitulata si "particula lui Dumnezeu", s-a format tot Universul, in urma cu miliarde de ani. De asemenea, cu acest prilej oamenii de stiinta vor analiza notiuni pana acum necunoscute precum "antimaterie", "gauri negre", mai scrie Adevarul.

  • Sanse zero pentru distrugerea planetei

Un alt aspect care de multe ori nu este spus raspicat este faptul ca LHC va fi pornit la energii mult mai mici decat cele nominale, sustine Gardianul, citandu-l pe Lucian Ancu, doctorand in fizica particulelor elementare la Universitatea Radboud, din Nijmegen, Olanda, si membru in grupul de cautare a bozonului Higgs al experimentului D0 de la Fermilab, Chicago. Astfel, miercuri 10 septembrie, cand se va incerca pornirea acceleratorului, energia la care vor fi accelerati protonii este de 450 GeV, mult mai mica decat energia nominala. In timp, aceasta va fi marita pana la energia nominala de 7 TeV, dar aceasta va dura probabil mai mult de jumatate de an. Prin urmare, in prima zi, LHC va avea o energie mult mai mica decat rivalul sau Tevatron, iar pana acum la Tevatron nu a fost observat nici un fenomen care sa provoace panica. Probabilitatea ca LHC sa porneasca sfarsitul Pamantului este foarte mica, efectiv zero. Daca natura cu energiile lui fantastice nu a reusit acest lucru, este greu de crezut ca omul va reusi acest lucru. Singura lume pe care LHC are sansa sa o darame este aceea a paradigmei actuale referitoare la teoria particulelor elementare. Ne afiam intr-o criza, un moment in care pe masa se afia multe teorii, care toate ar putea fi in principiu teoria corecta. Datoria de capatai a LHC este sa faca curatenie intre ele, sa faca curatenie pe birou, sa arunce toate teoriile gresite la cosul de gunoi si sa pastreze pe masa de lucru a fizicienilor doar acele teorii care se dovedesc a fi corecte. LHC trebuie privit doar ca strict ceea ce este: unul dintre cele mai extraordinare experimente realizate vreodata de omenire. Un experiment in spatele caruia se afla mai bine de 10.000 de fizicieni si ingineri din toate tarile si care au lucrat la acest proiect de mai bine de 20 de ani. Un proiect care a fortat tehnologia sa inainteze in multe domenii. (...) "Astfel ca, miercuri 10 septembrie, puteti fi martorii pornirii unei masini care va schimba fata lumii asa cum o stim. De aceea merita sa urmariti acest proiect si sa stati cu ochii pe el nu din frica unui iminent sfarsit al lumii, ci din bucuria de a fi martori la un moment care va revolutiona stiinta de astazi", arata dl Lucian Ancu.

  • Felix si ai lui speriati de gauri negre si mici

Conservatorii au iesit in strada pentru a opri cel mai important experiment din istoria omenirii, care, in mintea lor, ameninta soarta galaxiei, scrie Ziua. Senatorul conservator Marius Marinescu si secretarul general al PC Codrin Stefanescu au strans ieri, in fata sediului de la Bucuresti al Comisiei Europene, cam 50 de membri cotizanti din partidul lui Dan Voiculescu si inca vreo 20 de ziaristi, pentru "o ultima incercare de a opri, pe ultima suta de metri, un experiment care pune in pericol sase miliarde de oameni". Dupa vreo jumatate de ora de protest, au descoperit cu stupoare ca petitia pentru sistarea experimentului de azi au adus-o unde nu trebuie.


Sursa: 9AM, astazi

Niciun comentariu: