Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 10 septembrie 2008

Broccoli pentru diabetici

Broccoli pentru diabetici 10 Septembrie 2008, Jurnalul National

Mincati broccoli pentru a va proteja de complicatiile diabetului. Aceasta este recomandarea medicilor de la Universitatea din Warwick pe care o adreseaza pacientilor cu diabet.

Broccoli contine o substanta, numita sulforafan, capabila sa anuleze efectele devastatoare ale diabetului asupra vaselor de singe. Sulforafanul stimuleaza secretia unei enzime care protejeaza vasele de singe. Astfel sint prevenite complicatiile cardiovasculare la care sint expusi diabeticii: infarct si accident vascular cerebral.

Acestea sint motivele pentru care cercetatorii de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) considera ca broccoli nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia diabeticilor. Ei sint de cinci ori mai expusi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. Ambele sint provocate de complicatiile pe care diabetul le genereaza asupra vaselor de singe.

CARDIOPROTECTOR. Potrivit echipei de cercetatori englezi, sulforafanul aflat in compozitia legumelor din familia cruciferelor (broccoli, varza, conopida) are si proprietati antioxidante si detoxifiante. Acestea explica, de asemenea, efectul cardioprotector al legumelor crucifere.

Coordonatorul studiului, profesorul Paul Thornalley, spune ca 'broccoli este un adevarat depozit de vitamine (C, B1, B2, B5, B6, E, K, betacaroten, acid folic) si minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc)'. Dintre acestea, acidul folic si potasiul sint recunoscute in prevenirea bolilor de inima. Potasiul asigura buna functionare a muschiului cardiac, iar acidul folic (vitamina B9) scade riscul aparitiei hipertensiunii arteriale.

LEGUME COLORATE. Profesorul Paul Thornalley subliniaza ca 'pacientii trebuie sa inteleaga cit de importante sint beneficiile dietei bogate in legume, in special pentru pacientii cu boli cronice precum diabetul'. Or, dieta constituie elementul terapeutic esential in cazul diabeticilor. Medicii le recomanda legumele colorate, care datorita cantitatii crescute de antioxidanti le protejeaza vasele de singe: broccoli, spanac, varza, salata verde, fasole verde, morcovi, sfecla rosie, ardei, vinete, rosii.

Preparare

Pentru pastrarea vitaminelor si mineralelor, broccoli trebuie consumat crud sau preparat la aburi. O echipa de cercetatori spanioli a comparat continutul de antioxidanti in broccoli inainte si dupa diferite moduri de preparare. Studiul a aratat ca fierberea prelungita a legumei duce la pierderea a 67% din substantele nutritive. Mai rau, daca punem broccoli la microunde, se pierd 97% din antioxidanti. Cel mai bine este sa preparam aceasta leguma la aburi. Broccoli pregatit astfel pastreaza 90% din vitamine si minerale.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: