Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 8 septembrie 2008

Castanele trateaza anemia

Castanele trateaza anemia 08 Septembrie 2008, Jurnalul National

Castanele au proprietati antianemice si remineralizante. Din acest motiv, nutritionistii recomanda castanele coapte sau sub forma de piure, persoanelor cu astenie fizica si intelectuala.

Din septembrie si pina in noiembrie este sezonul castanelor, bogate in vitamine si minerale usor asimilabile. Castanele sint sursa buna de calciu (45 mg/100 g), fier (1 mg), zinc (1 mg), vitamina E (1 mg). De asemenea, sint un aliment remineralizant si energizant, recomandat cu precadere pentru intarirea sistemului imunitar si combaterea anemiilor. Datorita vitaminei E, castanele coapte sau piureul de castane incetinesc procesul de imbatrinire. Castanele sint indicate in prevenirea osteoporozei.

PUtINE GRASIMI. Spre deosebire de alte fructe din familia oleaginoaselor (nuci, alune, fistic), castanele au mai putine grasimi si de aceea sint mai usor de digerat. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune ca nucile si alunele contin 70% grasimi, iar castanele au doar 3%. Continutul scazut de grasimi se vede si in numarul de calorii: 690 de calorii/100 g nuci si doar 170 de calorii/100 g castane.

'Motiv pentru care castanele nu ingrasa', ne asigura prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acesta mai arata ca pot apela la castane si persoanele care au probleme cu inima sau un nivel ridicat al colesterolului. 100 g castane contin 600 mg potasiu, un record printre fructele oleaginoase. Potasiul stimuleaza functionarea muschiului cardiac, iar fibrele din castane reduc nivelul colesterolului in singe.

RECOMANDARI. Castanele sint o sursa buna de vitamine din complexul B-urilor, recomandate pentru combaterea oboselii, nervozitatii, insomniei sau palpitatiilor. Nutritionistii ne recomanda sa mincam patru-cinci castane zilnic (50 g). Ar fi bine sa le mincam coapte sau piure. in nici un caz sa nu alegem castanele prajite si sarate, deoarece prin prajire apar substante toxice si, de asemenea, creste numarul caloriilor din cauza uleiului folosit.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: