Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 8 septembrie 2008

Simtul umorului asigura longevitatea cuplurilor

Simtul umorului asigura longevitatea cuplurilor 08 Septembrie 2008, Gandul

Persoanele care au simtul umorului dezvoltat au predilectia de a avea relatii de lunga durata, sustin psihologii. 'Umorul este un ingredient fundamental al comunicarii sociale. Simtul umorului este o aptitudine, daca ii putem spune asa, de care nu beneficiaza toata lumea. Este ceva cu care ne nastem, iar rare sunt cazurile in care poate fi dobandit. Foarte rara este o conversatie in care cel putin un participant sa nu incerce sa starneasca rasul sau sa nu dea o replica amuzanta cuiva.

Cu atat mai mult simtul umorului este foarte important intr-o relatie. Un lucru primordial pentru o relatie de lunga durata este ca cel putin unul dintre parteneri sa aiba latura umoristica mai dezvoltata, pentru ca acela este cel care va gasi solutii in situatiile critice. De asemenea, simtul umorului umple anumite goluri intr-o relatie. Persoanele lipsite de amuzament sfarsesc o relatie intr-o atmosfera tensionata prin replici dure', afirma psihologul Anca Munteanu.

Totodata, specialistii precizeaza ca persoanele cu simtul umorului sunt cele care intr-o situatie dificila au puterea de a se detasa, iar acest lucru ii ajuta sa treaca mai usor peste problema neplacuta creata. 'Pe langa faptul ca partenerul care detine aceasta calitate trece mai usor cu vederea anumite aspecte negative ale unei relatii, il determina si pe celalalt sa iasa din impas. De asemenea, astfel de persoane vad lucrurile in ansamblu, iar in nici un caz nu va cauta detalii. Simtul umorului de cele mai multe ori este asociat cu gasirea solutiilor, iar persoanele cu simtul umorului gasesc cele mai bune solutii intr-un timp destul de scurt, pentru ca nu se incurca cu detaliile', mentioneaza Anca Munteanu.

Psihologii afirma ca simtul umorului nu trebuie sa starneasca rasul sau sa fie prezentat printr-o situatie comica. Ironia este si ea un element al umorului, pana si persoanele acide pot fi considerate detinatoare ale umorului negru, mentioneaza specialistii. 'Exista o vorba romaneasca care spune a face haz de necaz. Acest fenomen este considerat un mecanism de aparare, special creat, care incontestabil ajuta la depasirea situatiillor dificile. Mai mult, simtul umorului reprezinta capacitatea de a face ceva cu un anumit conflict, chiar si acela de a te amuza, cand din pacate nu mai ramane nimic de facut', subliniaza psihologul Anca Munteanu.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu: