Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 4 septembrie 2008

Dieta contra colesterolului

Dieta contra colesterolului 04 Septembrie 2008, Jurnalul National

Uleiul de masline, soia, fulgii de ovaz si de orz, fructele si legumele, migdalele, ouale, carnea de pui si pestele scad colesterolul mai bine decit medicamentele. Asa sustin cercetatorii de la Universitatea din Toronto care au pus la punct un regim bazat pe aceste alimente.

Portfolio Eating Plan este numele dietei inventate la Universitatea din Toronto. Aceasta dieta cuprinde mai multe alimente hipocolesterolemiante: ulei de masline, soia, fulgi de ovaz si de orz, toate fructele si legumele, migdale, oua, carne de pui si peste. Regimul a fost testat de 55 de femei si de barbati cu virsta medie de 59 de ani. Participantii prezentau niveluri crescute ale colesterolului rau (LDL colesterol).

Rezultatele testelor, publicate recent in revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition, arata ca dupa un an, persoanele care au respectat intocmai regimul prescris de medici au reusit sa reduca nivelul colesterolului pina la valori normale. Chiar si cei care au mai avut mici abateri de la regim au beneficiat de scaderea cu 20% a colesterolului rau.

STUDIU. Dr Cyril Kendall, coautor al studiului, a declarat ca 'reducerea colesterolului depinde de constiinciozitatea cu care pacientii au urmat dieta propusa de noi. Cei care au mincat numai alimentele cuprinse in program au reusit sa-si normalizeze nivelul colesterolului fara a fi nevoiti sa apeleze la medicamente. Trebuie stiut ca Portfolio Eating Plan este un regim echilibrat care poate fi tinut toata viata, intrucit este alcatuit din alimente de origine vegetala, dar si din carne de pui, peste, oua'.

De ce programul nutritional Portfolio Eating Plan are efecte de scadere a colesterolului? Principalul rol il au acizii grasi omega 3 si omega 9 si antioxidantii care se gasesc din belsug in alimentele pe care se bazeaza dieta. Sa vedem pe rind proprietatile acestor alimente.

Uleiul de masline este un adevarat medicament natural pentru inima si pentru vasele de singe. Aceasta datorita acizilor grasi omega 9, vitaminelor A si E, mineralelor care impiedica depunerile de colesterol pe vasele de singe. Atentie! Numai uleiul de masline presat la rece are aceste proprietati. Soia, considerata un aliment sfint in China, are efecte cardioprotectoare, mai ales asupra femeilor dupa menopauza.

Vitamina E si izoflavonele din soia sint cele care protejeaza inima. Fulgii de ovaz si de orz contribuie la scaderea colesterolului datorita continutului ridicat de fibre alimentare. Tot fibrele alimentare, dar si vitaminele si mineralele din fructe si legume fac din acestea adevarate arme de lupta impotriva colesterolului. Un rol deosebit in scaderea colesterolului il au migdalele. Pentru ca sint foarte bogate in vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza vasele de singe. Cit despre peste, cercetatorii afirma cu siguranta ca este cel mai bogat in acizi grasi omega 3, motiv pentru care este indispensabil in dieta de scadere a colesterolului.

Valori
Colesterolul total este format din doua fractiuni: HDL colesterol - fractiunea cu densitate inalta sau colesterolul bun care distruge depozitele de grasimi de pe vasele de singe; LDL colesterol - fractiunea cu densitate joasa sau colesterolul rau, periculos pentru sanatate fiindca determina depunerea grasimilor pe vase. Nivelul colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 190 mg/dl. Colesterolul rau trebuie sa fie sub 115 mg/dl, iar colesterolul bun - peste 40 mg/dl.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: