Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 1 septembrie 2008

Iodul, tiroida si silueta

Iodul, tiroida si silueta 01 Septembrie 2008, Jurnalul National

Iodul favorizeaza arderea grasimilor, stimuleaza cresterea si mentine sanatatea parului, unghiilor, pielii si dintilor. Algele marine, pestele, carnea si lactatele reprezinta o buna sursa de iod.

Necesarul zilnic de iod pentru o persoana adulta este de aproximativ 150 micrograme. Pare putin, insa fara iodul din algele marine, peste, carne, lactate organismul nostru nu poate functiona corespunzator. Glanda tiroida produce hormoni cu ajutorul acestui mineral. Hormonii tiroidieni intervin in dezvoltarea creierului, in formarea tesutului osos, in functionarea inimii, in stimularea imunitatii.

Carenta de iod se traduce prin gusa (cresterea in volum a tiroidei), hipotiroidie (activitate redusa a tiroidei). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi explica legatura dintre iod si silueta: 'Cu ajutorul iodului, glanda tiroida dirijeaza arderea grasimilor. Daca tiroida nu lucreaza cum trebuie, ne ingrasam. Persoanele care au probleme cu tiroida sint in general supraponderale si obeze'. Iodul este esential pentru dezvoltarea inteligentei.

S-a demonstrat ca persoanele cu un aport insuficient de iod au un coeficient de inteligenta mai scazut cu 10%-15% decit cele care maninca peste, lactate, fructe sau legume bogate in iod. De asemenea, deficitul de iod este asociat cu tulburari de crestere in cazul copiilor, cu afectarea capacitatii de miscare, a vorbirii, a auzului.

DIETA. Aportul zilnic de iod este asigurat in special de alge marine, peste, carne si lactate. si sarea iodata este o solutie de prevenire a carentelor de iod, insa aici exista unele controverse. Iodul nu este stabil in sarea iodata. Continutul de iod din sare scade, daca aceasta nu este depozitata corespunzator sau daca punem sare in mincare in timpul fierberii. Cel mai bine este sa adaugam sare alimentelor atunci cind ne asezam la masa. Sau, si mai bine, sa mincam produse care contin iod: peste, alge marine, lactate, carne, legume si fructe.

RECOMANDARI. 'Iodul are si unele contraindicatii. Persoanele alergice la iod sau cele cu cancer tiroidian trebuie sa respecte sfatul medicului in alcatuirea dietei', precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistul nostru avertizeaza ca prin fierbere cantitatea de iod din peste, carne, legume, fructe se reduce simtitor. Cantitatea de iod din carne sau peste scade cu 50% prin preparare, in legume si fructe - cu 30%, iar in lapte - cu 25%.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: