Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 24 septembrie 2008

Pomelo, doza zilnica de vitamina C

Pomelo, doza zilnica de vitamina C 24 Septembrie 2008, Jurnalul National

Datorita vitaminei C, pomelo stimuleaza imunitatea, fiind o solutie naturala de prevenire a racelilor si gripei. 100 g pomelo contin 37 mg vitamina C, jumatate din necesarul zilnic pentru un adult.

Pomelo este un fruct apreciat pentru gust si pentru proprietatile sale nutritive. Remarcabil este continutul de vitamina C: 37 mg/100 g. Spre deosebire de alte fructe, in pomelo vitamina C se pastreaza multe saptamani dupa recoltare, datorita cojii care protejeaza miezul.

Vitamina C, vitamina imunitatii, se pastreaza si in sucul de pomelo proaspat stors. Daca viroza deja s-a instalat si apar starile febrile, o solutie buna pentru scaderea febrei si potolirea setei este sucul de pomelo.

Protejeaza vederea
De asemenea, vitamina C protejeaza vederea. Cristalinul ochiului uman contine in mod natural o cantitate mare de vitamina C. Daca aceasta cantitate scade, apar problemele de vedere. Datorita vitaminei C, acest fruct ar trebui consumat cu precadere de fumatori. Un pachet de tigari reduce foarte mult nivelul vitaminei C, de aceea fumatorii au imunitatea deteriorata si sint predispusi la aparitia cataractei mai devreme si mai rapid decit nefumatorii. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca pomelo, alaturi de citrice, poate preveni anemia, deoarece vitamina C din aceste fructe ajuta organismul sa asimileze fierul din alimente.

Magneziu, potasiu, calciu
In afara de vitamina C, pomelo este o sursa buna de vitamine din complexul B, magneziu, potasiu si calciu. Vitaminele din complexul B alaturi de magneziu combat oboseala, starile de nervozitate si insomniile. Acest fruct nu duce lipsa nici de betacaroten. in functie de soiul de pomelo, beneficiem de 0,015 mg pana la 0,33 mg de betacaroten la 100 g. Betacarotenul este un antioxidant puternic care previne imbatranirea si stimuleaza acuitatea vizuala.

Dintre minerale, potasiul este dominant: 120 mg/100 g. Potasiul are un rol important in functionarea sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. in 100 g pomelo se gasesc 20 mg calciu, care se asimileaza foarte usor datorita vitaminei C. Totul cu doar 42 de calorii/100 g. Ca si alte fructe crude, pomelo ajuta la prevenirea hiperaciditatii provocate de consumul excesiv de mezeluri, carne, alimente fast-food.

Coaja aromata
Pomelo este considerat o varietate de grapefruit. La fel ca si celelalte citrice, de la pomelo se foloseste nu numai pulpa, ci si coaja. Cu o singura conditie: coaja fructelor sa nu fi fost tratata cu conservanti de suprafata. Daca nu este tratata cu conservanti, din coaja se pot pregati marmelade, dulceturi sau poate fi folosita pentru a da aroma prajiturilor. Coaja citricelor este bogata in uleiuri esentiale cu proprietati antibacteriene, antivirale.

Daca este prelucrata termic, coaja pastreaza nealterate fibrele alimentare si licopenul - un antioxidant natural puternic, existent si in rosii. Acest antioxidant intervine in prevenirea degenerescentei maculare, a orbirii. intre fruct si coaja se gaseste un strat alb, numit albedo, bogat in fibre alimentare si in xilan, substanta care previne cariile. Insa daca fructele sunt tratate cu conservant de suprafata, si albedo-ul poate fi contaminat.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: