Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 8 septembrie 2008

SUA si Rusia, la cutite pentru Georgia

SUA si Rusia, la cutite pentru Georgia 08 Septembrie 2008, Adevarul

La o luna de la declansarea conflictului armat de cinci zile, intre Moscova si Tbilisi, spectrul Razboiului Rece e tot mai evocat

Criza georgiana, declansata in 8 august, a schimbat lumea, aprecia in weekend presedintele rus Dmitri Medvedev, punct de vedere sustinut si de alti analisti.

Aceasta inclestare a fost ilustrata de noi declaratii dure intre cele doua tabere: la Moscova, presedintele rus a acuzat Statele Unite ca 'reinarmeaza' Georgia, sub acoperirea ajutorului umanitar. Vicepresedintele american Dick Cheney a replicat imediat, apreciind ca Rusia a 'comis acte de razboi' impotriva democratiei din Georgia.

Rusia cere o noua arhitectura mondiala 'multipolara', in fata 'dominatiei' americane, Statele Unite se declara dispuse sa lupte peste tot pentru 'democratie', Europa se straduieste sa ajunga la propria 'unitate', iar Asia urmareste evenimentele. La randul sau, ONU pare incapabila sa formuleze o pozitie coerenta, in afara de 'ingrijorarea' exprimata fata de toate crizele internationale.

Nicio parte nu are o strategie de viitor

Serghei Miheiev, director-adjunct la Centrul de Tehnologie Politica, este de parere ca 'nici Rusia, nici europenii si nici americanii nu au in prezent o strategie de viitor'. 'Rusia a pierdut mult prin prabusirea Uniunii Sovietice, iar Kremlinul considera ca are dreptul sa revendice influenta in spatiul postsovietic', a adaugat el.

'Totusi, americanii considera in prezent acest spatiu drept 'o zona de influenta americana' si vor aloca mijloace considerabile, economice si de alte tipuri, pentru a o consolida', estimeaza Miheiev. Evenimentele actuale genereaza aceeasi senzatie de ingrijorare ca cele care au precedat cele doua Razboaie Mondiale din secolul XX, avertizeaza redactorul-sef adjunct al cotidianului 'Vremia Novostei'.

Avertismentul lui Putin

Primul-ministru rus Vladimir Putin s-a declarat convins ca nu va urma o racire a relatiilor intre Occident si Rusia in continuare, intrucat - in opinia sa - Occidentul nu poate supravietui fara resursele, in special energetice, ale Federatiei Ruse. in acelasi context, Putin a mai spus ca 'Statia Internationala Spatiala nu ar putea exista fara rachetele noastre cargo'.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: