Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 25 noiembrie 2008

Ce va distruge parul

Ce va distruge parul Evenimentul Zilei | 25 Noiembrie 2008

Prea multe interventii estetice, cum ar fi vopsirea, sau spalatul in exces, slabesc firul de par, il despica si ii distrug textura.

Nu va trebuie doar gene bune pentru a avea un par frumos, ci si o buna ingrijire a acestuia. Asta nu inseamna ca trebuie sa folositi zilnic produse cosmetice si sa mergeti des la coafor. Prea multe interventii asupra firului de par pot distruge radacina acestuia, textura si rezistenta sa. Ideal ar fi sa-l mentineti cat mai natural: sa nu aplicati vopsea pe firul de par, sa nu folositi uscatorul dupa fiecare spalare, sa nu abuzati de sampoanele agresive. Toate acestea duc in timp la despicarea firului de par si la distrugerea luciului.

'Coafatul in exces poate agresa parul in mai multe feluri: termic, mecanic si chimic. Din cauza acestor proceduri agresive se poate distruge radacina firului de par, pot aparea iritatii pe pielea scalpului si poate fi provocat chiar procesul de chelire', avertizeaza dermatologul Costin Caruntu, asistent universitar la Universitatea de Medicina 'Carol Davila', din Bucuresti. Iata ce nu trebuie sa faceti pentru a va putea mentine un par frumos.

1. Nu va decolorati

Substantele folosite pentru decolorarea parului patrund prin pelicula protectoare si indeparteaza pigmentii naturali. 'Este o procedura agresiva atat pentru firul de par, cat si pentru scalp', explica dermatologul Costin Caruntu. Astfel de interventii asupra firului de par determina despicarea si uscarea lui. Daca ati ajuns intr-o astfel de situatie, este bine sa utilizati un sampon usor, indicat pentru parul sensibil.

2. Evitati permanentul

Unele substante folosite pentru permanent pot sa atinga structura firului de par, iar unele pot provoca iritatii. Daca optati pentru o astfel de coafura, rezumati-va la un permanent-doua pe an si, neaparat, folositi masti reparatorii.

3. Fara suvite si vopsea

Aceste doua proceduri sunt mai putin nocive decat decolorarea si permanentul, dar nici ele nu raman fara consecinte. si acestea pot dauna structurii parului, facandu-l sa se usuce si sa se despice la varfuri. 'Daca sunteti sensibili la una dintre substantele din vopsea, puteti face o dermatita de contact, afectiune dermatologica greu de tratat', atrage atentia medicul Costin Caruntu. Pentru ca veti fi nevoiti sa vopsiti parul tot timpul pentru a masca radacinile, firul va ceda in cele din urma si isi va pierde prospetimea si luciul natural.

4. Utilizati cu limite placa si uscatorul

Caldura modifica si ea structura firului de par si, in timp, il usuca. Daca va faceti un obicei din a va intinde parul zilnic, acesta se va deteriora pe viata. Foehnul trebuie folosit, de asemenea, cu discernamant. Cand va uscati, este bine sa il setati pe cea mai mica treapta de viteza.

5. Impletiti-va codite cat mai rar

Daca va impletiti des parul riscati sa il despicati foarte tare, mai ales daca il strangeti puternic in coada. Cei care isi impletesc zilnic coada isi slabesc radacinile si isi fragilizeaza firul de par. 'Este vorba despre o agresiune mecanica, care poate distruge teaca firului de par', explica medicul Costin Caruntu.

6. Pieptanati-va, dar nu de o suta de ori pe zi

Este bine sa va pieptanati, pentru a va 'aerisi' parul, dar cand faceti asta de prea mutle ori pe zi riscati sa despicati firele. Evitati sa va periati parul cand acesta este ud si incercati sa folositi perii cu dinti moi si distantati, pentru a nu va distruge elasticitatea firelor.

7. Aplicati sampon la radacina, in cantitati mici

Cand va spalati puneti putin sampon la radacina firului de par, si nu pe toata lungimea sa. Pentru a avea un par curat, ideal este sa va curatati scalpul.

8. Extensiile si onduleurile

Ca si impletiturile, acestea duc, in timp, la distrugerea firului de par. Spre deosebire de impletituri, care distrug mai ales varfurile suvitelor, extensiile si onduleurile provoaca distrugerea radacinilor. Daca simtiti presiune la nivelul radacinilor, inseamna ca parul are de suferit. Aceasta procedura va poate predispune si la chelire.

Un comentariu:

Ahh!! spunea...

Bineee, nici piaptanul nu mai ai voie sa il folosesti dupa astia,ca distruge tot...Auzi.. cocolino e bun?