Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 8 decembrie 2008

Alimente vs medicamente

Alimente vs medicamente
Jurnalul National | 08 Decembrie 2008

Unele medicamente nu fac casa buna cu alimente precum varza, broccoli, spa­na­cul, salata verde, avocado. Nici suc de citrice sau cafea nu trebuie sa consu­mam cand luam anumite pastile.

Interactiunea dintre anumite medicamente si alimente determina efecte secundare care pot merge de la cres­te­rea sau reducerea actiunii medicamentului pana la aparitia unor reactii adverse serioase. Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitam cand luam anumite medicamente.

VITAMINA K
Alimentele bogate in vitamina K - var­za, broccoli, spanacul, salata verde, avocado, patrunjelul, ficatul de vita - trebuie evi­tate de persoanele care fac tratament cu medicamente anticoagulante. Vitamina K asigura coagularea sangelui si limi­tea­za riscul hemoragiilor. Cum medicamentele anticoagulante au rolul de a flui­di­za sangele, alimentele care contin vita­mi­na K actioneaza tocmai invers. Asa se ex­plica de ce aceste alimente reduc eficienta tratamentului si maresc riscul de tromboza (formarea cheagurilor de
san­ge).

SUCUL DE CITRICE
Persoanele care iau pastile contra co­les­terolului nu trebuie sa bea suc de gra­pe­fruit pentru ca acesta favorizeaza ab­sor­btia intestinala a medicamentelor. Din aceasta cauza pot aparea efecte ad­ver­se accentuate. Sunt vizate in principal doua medicamente anticolesterolemian­te: simvastatina si atorvastatina. De exem­plu, sucul de grapefruit asociat cu simvastatina creste de 15 ori absorbtia substantei active, ceea ce provoaca tulburari musculare grave. Sucul de grapefruit nu trebuie consu­mat nici de pa­cien­tii care iau medica­men­te antihipertensive, pentru ca reduce efectul acestora.

Sucurile de citrice (portocale, lamai, gra­pefruit) nu vor fi asociate cu medicamente antiinflamatoare si aspirina, pentru ca duc la aparitia efectelor adverse di­ges­tive: arsuri la stomac, hiperaciditate, re­flux gastroesofagian. Medicii mai recomanda ca medicamentele antiinflamatoare sa fie luate in timpul mesei pentru a limita astfel de reactii adverse.

Trebuie stiut ca, spre deosebire de su­cu­rile de citrice, sucul de mere poate fi baut fara grija fiindca nu interactioneaza cu medicamentele.

CAFEAUA
Cafeina creste riscul supradozarii atat in cazul antibioticelor utilizate pentru in­fec­tiile urinare, cat si al unui medicament antiastmatic - teofilina. Pentru a nu suferi reactii adverse precum pal­pi­ta­tii­le, agitatia, tremuraturile, transpiratia excesiva si chiar halucinatii, este indicat sa nu beti cafea, ceai verde sau bauturi cu co­feina pe durata tratamentului.

0 ALCOOL
Nici un gram de alcool nu trebuie asociat cu medicamente, dar in special cu tranchilizante, anal­gezice, antitusive, neuroleptice, anti­de­presive, antialergice, antiinflamatoare, antibiotice

Niciun comentariu: