Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 8 decembrie 2008

Fierul tine la distanta infectiile din sfera ORL

Fierul tine la distanta infectiile din sfera ORL
Jurnalul National | 08 Decembrie 2008

Virusurile si bacteriile care provoaca otite, rinosinuzite, faringite, laringite au un dusman de temut: fierul. Nutritionistii sustin ca alimentele bogate in fier intaresc sistemul imunitar si contribuie la prevenirea acestor infectii de sezon.

Un studiu realizat in Franta a demonstrat ca lipsa de fier, frecventa mai ales in randul copiilor si al femeilor, favorizeaza aparitia repetata a infectiilor din sfera ORL. Pentru a ne feri de aceste boli care ne ameninta in sezonul rece, autorii studiului ne sfatuiesc sa mancam alimente bogate in fier. Ficatul de pui sau de vita este cea mai importanta sursa de fier. in 100 de grame de ficat se gasesc intre 4 si 12 miligrame de fier usor asimilabil. 120 de grame de ficat furnizeaza aproximativ 15%-20% din necesarul zilnic de fier al unui adult. Pentru o mai buna asimilare a fierului este bine sa stropim ficatul, dupa ce il pregatim la cuptor sau pe gratar, cu putin suc de lamaie. Vitamina C din lamaie stimuleaza asimilarea fierului din ficat.

CARNE SLABA
Un alt aliment care contine fier usor asimilabil este carnea, in special cea rosie (de porc, vita sau vanat). 100 de grame de carne de vita contin peste 2 miligrame de fier. Insa nutritionistii ne atrag atentia sa alegem carnea slaba, care contine putine calorii si grasimi. Ce inseamna carne slaba? Pentru a fi numita slaba, carnea de vita trebuie sa contina 5% grasimi, carnea de vitel - 3% grasimi, carnea de porc - 6% grasimi, carnea de miel - 10% grasimi. Totodata, nutritionistii ne sfatuiesc sa punem alaturi de friptura pregatita la gratar legume verzi: spanac, salata verde, broccoli, varza, sparanghel, andive, fenicul, care sunt bogate in fier si vitamina C. Surse importante de fier sunt si pestele si fructele de mare. Iata numai cateva exemple: stridiile contin 12 mg fier/100 g, crevetele - 3 mg, scoicile - 3 mg, somonul - 1 mg, pastravul - 1,9 mg, crapul - 1,6 mg.

ATENTIE LA ASOCIERI!
Dar nu este suficient sa includem in dieta alimente bogate in fier, ci trebuie sa fim atenti si cu ce le asociem. Pentru ca fierul este un mineral care se asimileaza in anumite conditii. Ceaiul este cel mai nepotrivit in combinatie cu alimentele care contin fier. Polifenolii din ceai impiedica absorbtia a 70% din cantitatea de fier provenita din alimentatie.

Pentru a preveni carenta de fier, este indicat ca iarna sa mancam citrice, kiwi, ananas si legume proaspete.

Niciun comentariu: