Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 8 decembrie 2008

Protejati-va pielea de frig

Protejati-va pielea de frig
Evenimentul Zilei | 08 Decembrie 2008

Diferentele de temperatura agreseaza pielea. Trecerile de la cald la rece o predispun la uscare, riduri si o fac sa-si piarda elasticitatea.

Trecerea de la temperaturi ridicate, cum sunt cele din casa sau de la birou, la unele mai scazute, de afara, usuca pielea si o face sa-si piarda elasticitatea si sa se rideze, va avertizeaza medicii dermatologi. Din cauza frigului, tenul gras devine normal, cel normal este mai sensibil, iar cel uscat se deshidrateaza mai mult. Folositi creme hidratante, adecvate tipului de ten, consumati alimente precum kiwi sau ciuperci, evitati zaharul si nu va expuneti prea mult timp luminii prea puternice sau prea slabe.

Spalati-va pe fata de maximum doua ori pe zi

Persoanele cele mai afectate de frig sunt acelea care au tenul uscat sau sensibil. 'Pe langa acestea, mai au de suferit persoanele care au cuperoza, roseata obrajilor, sau copiii cu dermatita atopica. Iarna, tipul de piele se poate modifica. Astfel, tenul gras devine normal, tenul normal este mai sensibil, iar pielea uscata se deshidrateaza si mai mult', explica Oana Clatici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Ca sa va feriti pielea de deshidratare, folositi creme mai grase decat de obicei, adecvate tipului de ten, si beti aproximativ doi litri de apa pe zi. 'Nu spalati fata mai des de doua ori pe zi, nu faceti peeling, folositi doar demachiante si lotiuni tonice speciale pentru piele uscata sau sensibila, fara alcool, si nu uitati sa aplicati o crema hidratanta cu textura grasa', va sfatuieste Oana Clatici.

Creme speciale pentru buze

Nu va neglijati nici buzele, una dintre zonele cu cea mai fina piele de pe corp. Folositi creme speciale si stick-uri recomandate pentru ingrijirea buzelor uscate si fisurate care asigura si protectie UV. 'Cancerul de buze este foarte agresiv si prezinta un risc major de a se extinde', spune Erin Welch, de la University of Texas Southwestern Medical Center. Sensibila este si zona din jurul ochilor. Folositi doar demachiant si crema speciala destinate ingrijirii acestei zone. 'Pielea din jurul ochilor este prima care se rideaza, fiind de patru ori mai subtire decat restul pielii faciale. Are numar scazut de glande sebacee, este vulnerabila la uscare, iar fibrele de colagen si elastina sunt subtiri. O mare greseala este utilizarea pentru zona ochilor a acelorasi produse folosite pentru ingrijirea fetei', atrage atentia medicul.

Renuntati la zahar ca sa intineriti cu 10 ani

Foarte importanta este si alimentatia. Evitati consumul excesiv de zahar si grasimile animale. 'Daca se scade consumul de zahar, dam ceasul in urma cu aproape 10 ani. Zaharul degradeaza elastina si colagenul, proteine-cheie pentru buna functionare a pielii', explica medicul dermatolog.

Consumati zilnic fructe si legume, precum si alte alimente care contin vitaminele A, C, B, E, beta-caroten si minerale, ca seleniu, zinc si cupru. Vitamina A regleaza producerea sebumului si reface pielea, lipsa ei favorizand uscarea si descuamarea acesteia.

Totodata, vitamina C previne distrugerea pielii si ajuta la producerea colagenului care pastreaza elasticitatea pielii. 'Surse de vitamina C sunt citricele, kiwi, conopida, broccoli, verdeturi. Vitamina E se gaseste in uleiurile vegetale, alune, seminte, spanac. Migdalele contin Omega 3, proteine, vitamina E, calciu si zinc. si somonul contine acizi grasi Omega 3, care mentin elasticitatea pielii si scad inflamatia care determina psoriazisul. Ciupercile au continut crescut de seleniu, iar deficitul de acest mineral favorizeaza aparitia cancerului de piele', completeaza Oana Clatici.

Un studiu realizat pe 23 de persoane cu acnee care au fost supuse timp de 12 saptamani unui regim bogat in proteine si cu indice glicemic mic a aratat ca acestea au avut cu 21,9% mai putine probleme cu pielea.

Niciun comentariu: