Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 30 aprilie 2009

Cat de importanta este alimentatia pentru femeia insarcinata

Cat de importanta este alimentatia pentru femeia insarcinata Gandul | Astazi

Problemele de nutritie si diferitele complicatii survenite in dezvoltarea fatului si la nastere au fost responsabile, la nivel mondial, intre anii 1999 si 2000 de numeroase cazuri de mortalitate materna, avertizeaza medicii. Acestia spun ca embolismul (blocaj al unui vas de sange intr-o parte a corpului), hemoragiile si preeclampsia (tensiunea sangvina a femeii creste) sunt afectiunile responsabile de 53 la suta dintre decesele in randul bebelusilor. Mai mult, potrivit rezultatelor studiilor de specialitate, in Romania, aproximativ 25 la suta dintre copii se nasc prematur, cu diferite malformatii sau deficiente de dezvoltare.

'In Romania, riscul ca un copil sa se nasca cu diferite probleme de dezvoltare, printre care rahitism fetal sau chiar malformatii congenitale, este mult mai ridicat decat in majoritatea tarilor din Europa. Pentru ca viitoarele mame sa se asigure ca vor avea copii sanatosi trebuie in primul rand sa aiba o alimentatie echilibrata, pe care sa o completeze cu suplimente de vitamine prenatale', atrage atentia prof. dr. Radu Vladareanu, profesor universitar la UMF Carol Davila Bucuresti, sef al Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Spital Elias. Medicul ginecolog recomanda femeilor insarcinate sa inteleaga ca vitaminele prenatale trebuie sa faca parte din dieta lor zilnica, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu pana la 50 la suta a necesarului de vitamine si minerale.

De asemenea, o alimentatie echilibrata este vitala pentru sanatatea mamei si a fatului pe parcursul celor noua luni de sarcina, precum si dupa venirea pe lume a bebelusului. Din dieta zilnica a viitoarelor mame nu trebuie sa lipseasca o serie de compusi minerali si oligoelemente precum acidul folic, seleniul, iodul si betacarotenul, precursor al vitaminei A. In acelasi timp, dieta viitoarelor mame trebuie sa contina zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu si vitaminele B, C, D si E.

Deficienta de acid folic, seleniu si betacaroten din timpul sarcinii este cauza a numeroase anomalii ale fatului. Lipsa unei cantitati suficiente de acid folic poate duce la lezarea sistemului nervos al micutului. Cea mai frecventa malformatie ce poate surveni in aceste cazuri este spina bifida (ruptura de coloana).

Seleniul este, la randul sau, un oligoelement ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidei. El se regaseste intr-un numar mic de alimente, precum usturoiul, ficatul si rinichiul. in lipsa acestuia creste riscul de avort spontan precum si de preeclampsie, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme, cefalee.

Dieta echilibrata - litera de lege pentru femeile insarcinate

Medicii spun ca dieta echilibrata este obligatorie pentru femeile insarcinate, iar o alimentatie zilnica corecta trebuie sa cuprinda cate putin din toate cele patru grupe alimentare.

Astfel, alimentele hidrocarbonate trebuie sa constituie baza majoritatii meselor, pentru ca acestea dau senzatia de saturare, fara a consuma prea multe calorii. Painea, porumbul, pastele fainoase, orezul si legumele bogate in amidon ofera organismului necesarul de proteine, fibre, energie, saruri minerale si vitamine. Cea de-a doua categorie de alimente o reprezinta lactatele, precum branza, iaurtul sau laptele, deoarece furnizeaza proteine, calciu, zinc, iod si magneziu. Grupa C de alimente cuprinde produsele din carne, precum carnea propriu-zisa, peste si oua. Aceasta categorie de alimente mai cuprinde nucile si fasolea, care ofera organismului proteine, complexul de vitamine B, fibre, zinc si fier. Ultima categorie de alimente este cea a fructelor si legumelor, care pot fi consumate atat proaspete, cat si congelate sau uscate, care contin atat vitamina A, cat si vitamina C. De asemenea, fructele si legumele ofera viitoarei mame si fatului acid folic, potasiu, fier si fibre.

Niciun comentariu: